Hivatalos látogatásra érkezett Moszkvába Murat Nurtleu kazahsztáni miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter. A diplomata Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozik, hogy országaik kapcsolatáról, valamint a globális kérdésekről egyeztessenek.

Egyptian Foreign Minister Sameh Hassan Shoukry visits Moscow
Fotó: Russian Foreign Ministry / Hando

Ez az első találkozó az orosz és a kazah vezető diplomaták között azóta, hogy Nurtleut kinevezték az új pozíciójába. Moszkva közölte, hogy nagyra értékelik Kazahsztán gesztusát, hogy látogatást tesznek az országban – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A megbeszélésen a felek a kétoldalú kérdések minden pontját érinteni fogják, többek között a gazdasági, kulturális és humanitárius kérdések kerülnek napirendre. Több mint valószínű, hogy a regionális és nemzetközi témákat is érintik majd.

Nem várt helyről támadták hátba az oroszokat: Kazahsztán ellenséges lépést tett

Súlyos konfliktus pattant ki a kazah állam és az orosz űrvállalat, a Roszkoszmosz között, ráadásul úgy tűnik, mondvacsinált okokból. Ha nem sikerül kezelni a helyzetet, Oroszország elveszítheti a bajkonuri űrbázist.

Döntő fontosságú, hogy folytassuk az erőfeszítések összehangolásának útját az olyan integrációs szervezetek keretében, mint az EAEU (Eurázsiai Gazdasági Unió), a CSTO (Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete), a FÁK (Független Államok Közössége) és az SCO (Sanghaji Együttműködési Szervezet) 

– közölte Szergej Lavrov.

Oroszország és Kazahsztán külügyminiszterei a FÁK Külügyminiszterek Tanácsának április 14-i szamarkandi ülésének az előestéjén találkoznak. A moszkvai tárca közölte, hogy Kazahsztán Oroszország egyik legfontosabb partnere a FÁK-országok között. A találkozón valószínűleg sor kerül a 2023–2024-es időszakra szóló együttműködési cselekvési terv ünnepélyes aláírására is.