Ciprus lakosságának mintegy 6 százalékát teszik ki migránsok – jelentette ki Konsztantinosz Joannu, a szigetország belügyminisztere a CNA helyi hírügynökségnek nyilatkozva. A tárcavezető összehasonlításul Olaszországot és Görögországot hozta fel, ahová szintén sok bevándorló érkezik, de számuk lakosságarányosan mindössze alig 1 százalék.

Fotó: AFP

Az európai uniós statisztikák szerint lakosságarányosan Cipruson nyújtják be a legtöbb menedékkérelmet évente. Joannu hangsúlyozta, hogy a sziget görögök lakta részére érkező migránsok mintegy 95 százaléka Törökország felől jön. Tavaly például 900 kísérő nélküli fiatalkorú érkezett repülőn Törökországból. Felszólította egyben az EU-t, hogy helyezze szankciós listára az érintett légitársaságokat.

A legtöbb menedékkérőt embercsempészek juttatják el Törökországból a csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság területére, ahonnan a szigetet két részre osztó demilitarizált övezet kevésbé ellenőrzött részein jutnak be a Ciprusi Köztársaság és ezzel az területére. Korábban a Világgazdaság beszámolt arról, hogy az idei első két hónapban több mint 54 ezer menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be Németországban. Ez majdnem duplája az egy évvel korábbinak.

Meglepő fordulat: már az Európai Néppárt elnöke szerint is kerítések kellenének az illegális bevándorlók miatt

Falakat végső megoldásként kellene emelni, de ha másképpen nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni a kerítések építésére – mondta el Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, aki a jobboldali olasz kormány politikáját méltatta a Corriere della Sera című olasz napilapban hétfőn megjelent interjúban. Kijelentette, a EPP teljes mértékben támogatja Rómát a törekvésben, hogy egy tagállam se maradjon egyedül az illegális migráció nyomásával szemben, és hogy a téma elsőrendűvé váljon az európai politikában.