Falakat végső megoldásként kellene emelni, de ha másképpen nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni a kerítések építésére – mondta el Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, aki a jobboldali olasz kormány politikáját méltatta a Corriere della Sera című olasz napilapban hétfőn megjelent interjúban. Manfred Weber szerint az újabb nagy migrációs válsággal áll szemben

 2022-05-31 21:03:01 ROTTERDAM - Manfred Weber (EPP president-elect) during the first day of the EPP congress in Ahoy Rotterdam. The EPP Congress is organized by the European People's Party (EPP), the political family of the Christian Democrats in Europe. ANP SEM VAN DER WAL netherlands out - belgium out (Photo by Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: Sem van der Wal / AFP

Kijelentette, a EPP teljes mértékben támogatja Rómát a törekvésben, hogy egy tagállam se maradjon egyedül az illegális migráció nyomásával szemben, és hogy a téma elsőrendűvé váljon az európai politikában.

Orbán Viktor üzent Ursula von der Leyennek és Manfred Webernek: a magyaroknak igazuk lesz

Az Európai Parlamentben az hangzott el, hogy a migráció kezelése érdekében kivételes esetekben kerítésekre is szükség van.

Úgy vélte, az EU-ban közös akciótervre van szükség, de sem az Európai Bizottság, sem egyes tagállamok „nem követnek tudatos magatartást, nem figyelnek, nem cselekednek a komoly probléma ellenére”. A EPP elnöke hangsúlyozta, hogy Európa újabb migrációs válság előtt áll, amelyben készen kell lenni falak és kerítések építésére az európai határok védelmében. Elmondta, hogy a EPP kezdeményezésére az Európai Parlamentben a következő napokban rendkívüli vitanapot tartanak a migráció terhétől leginkább sújtott 

Olaszország iránti szolidaritási lépések elindításáról, valamint szorgalmazzák a kerítések építésének uniós finanszírozását is, hiszen azok nem kizárólag a nemzeti, hanem a közös európai határok védelmét hivatottak biztosítani.

Manfred Weber megkésettnek nevezte az Európai Bizottság februárban bemutatott migrációs intézkedési csomagját hangsúlyozva, hogy évek óta ismételt ígéretek helyett fel kell gyorsítani az illegális bevándorlók visszatoloncolását származási országaikba, mert „ha egy bevándorlónak nincsen joga védelemre, vissza kell térnie hazájába”. A római kormány április 11-től hat hónapra, nemzeti szükségállapotot rendelt el az év eleje óta folyamatosan erősödő migrációs helyzet miatt. 

Kormánybiztost neveztek ki Valerio Valenti személyében, aki hétfőn kezdte meg munkáját: első számú feladata az Olaszországba érkezett migránsok elhelyezése lesz a teljes befogadási rendszer átalakításával, a menedékkérők és az illegális bevándorlók megkülönböztetésével, a kiutasításra ítéltek azonosításával. 

A kormánybiztos koordinálta országos migrációs intézkedésekre a négy baloldali vezetésű tartomány, Emilia-Romagna, Toscana, Campania és Puglia kormányzója nemet mondott.

Giorgia Meloni miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya a menekültügyi rendszer szigorítását is javasolja a hatályban levő úgynevezett speciális védelmi státusz eltörlésével. Utóbbit 2020-ban az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt közös kormánya vezette be; a két évre szóló, többször meghosszabbítható menedékjogban majdnem automatikusan a tengeren keresztül érkezők részesülnek, még mielőtt benyújtják a nemzetközi védelmi kérelmüket. Év eleje óta több mint 33 ezren érkeztek az országba, a tavalyi év ugyanazon időszakában mért kevesebb mint kilencezerhez képest. Az olaszországi táborokban jelenleg több mint 117 ezren vannak.