Tíz embert ítéltek börtönbüntetésre az iráni hatóságok az Ukraine International Airlines repülőgépének 2020 januári lelövése miatt. A fő gyanúsított az ügyben a támadást végrehajtó Tor-M1 föld-levegő rakétarendszer meg nem nevezett parancsnoka volt, akit 

10 évre ítéltek parancsmegtagadás miatt, és további három évre a gyilkosságban történő közreműködés miatt.

Candlelight Vigil On The 3rd Anniversary Of The Downing Of Flight PS752
Hundreds attended a candlelight vigil at Mel Lastman Square in Toronto, Ontario, Canada, on January 08, 2023 as Iranian-Canadians marked 3rd anniversary of the downing of Ukrainian Airlines Flight PS752. Grieving friends and relatives of victims killed during the downing of Flight PS752 called for justice and accountability from the Iranian regime as Canadians from coast to coast marked three years since Iran's military shot the plane down. 176 people including 55 Canadian citizens and 30 permanent residents were killed on 8 January 2020 when The Ukraine International Airlines jetliner was bound for Canada via Ukraine and shot down shortly after its takeoff from Tehran. (Photo by Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto via Getty Images)
A gépen sok kanadai utazott, Ontarióban virrasztanak az áldozatokra emlékezve.
Fotó: Getty Images

Az elítélt parancsnok azonban maximum 10 évig lesz a rácsok mögött, illetve ebből is le kell vonni azt az időt, amit már letöltött a tárgyalás előtt, 

ugyanakkor az ítélet szerint a 176 áldozat családjának kártérítést kell fizetnie.

A rakétarendszert kezelő két fő egy-egy éves büntetésben részesül, míg további légvédelmi tisztviselőket és a Forradalmi Gárda légvédelmi részlegének egyes tagjait 1–3 év közötti börtönbüntetésre ítélték. Ezek az ítéletek azonban még nem jogerősek, van lehetőség arra, hogy a vádlottak fellebbezést nyújtsanak be ellenük.

A PS752-es járat 2020 január 8-án szállt fel a teheráni repülőtérről, és perceken belül lelőtték. Noha

az iráni hatóságok kezdetben tagadták, hogy a gépet lelőtték, később azonban elismerték a katasztrofális hibát.

A repülő lelövéséről szóló vizsgálat szerint emberi mulasztás okozta a tragédiát, miután a légvédelem azelőtt lőtte ki a rakétákat, hogy a megfelelő engedélyeket beszerezte volna, mivel azt gondolták, hogy az egy az iráni fővárost célzó rakéta.

A gépet azután lőtték le, hogy Irán Irakban található amerikai bázisokat lőtt, válaszul a Forradalmi Gárdát egyik fontos tábornoka, Kasszim Szulejmáni likvidálására – írja az Al-Dzsazíra.

A bíróság vasárnapi jelentése is így értékelte a történteket, mondván a személyzet nem kalibrálta újra a védelmi rendszert miután azt elköltöztették nem sokkal a baleset előtt és 

figyelmen kívül hagyták azt az utasítást is, hogy közvetlen jóváhagyást szerezzenek, mielőtt tüzet nyitnának az éjszakában, amikor Irán amerikai válaszcsapásra számított.

Az áldozatok családjai, valamint az ukrán és a kanadai kormány azonban elítélték Teheránt az együttműködés és a transzparencia hiánya miatt. Egy kanadai bíróság terrorcselekménynek minősítette az esetet 2021-ben. Egy másik kanadai bíróság több tízmillió dollárt ítélt az áldozatoknak.

Az iráni kormány ezzel szemben 2020 végén áldozatoként 150 ezer dollárt ítélt meg a hozzátartozóknak.