A Brit Iparszövetség (Confederation of British Industry – CBI) pénteken bejelentette, hogy júniusig felfüggeszti minden szakpolitikai és tagsági tevékenységét, miután egy sor cég kilépett. Az ok, hogy újabb sajtójelentések jelentek meg a szövetségen belüli nemi erőszakról.

In this photo illustration, a Confederation of British
Fotó: SOPA Images

Olyan nagy cégek távoztak pénteken, mint a NatWesr, a John Lewis, a Virgin Media, az ITV, a Meta, a BMW és az Unilever, miután a The Guardian című lap megírta, hogy egy második nő vádolta meg erőszakkal két kollégáját. A múlt héten jelentek meg az első hírek egy másik esetről, valamint az azzal kapcsolatos rendőrségi nyomozásról. 

Szeretnénk megfelelően tájékozódni a kollégáinktól, tagjainktól, szakértőinktől és az érdekelt felektől arról, hogyan képzelik el jövőbeli szerepünket és célunkat. Ennek eredményeként meghoztuk azt a nehéz, de szükséges döntést, hogy a júniusi rendkívüli közgyűlésig felfüggesztünk minden szakpolitikai és tagsági tevékenységet

– közölte a CBI.

CBI Annual Conference Held In Birmingham
BIRMINGHAM, ENGLAND - NOVEMBER 22:  CBI President Brian McBride takes part in a discussion during the CBI Annual Conference at The Vox Conference Centre on November 22, 2022 in Birmingham, England. The annual conference, organised by the Confederation of British Industry, brings together business and political leaders. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
A CBI elnöke azt ígérte, hogy szorosan együttműködik a rendőrséggel.
Fotó: Christopher Furlong

A szervezet a saját közlése szerint 190 ezer vállalkozást képvisel, köztük számos brit nagyvállalatot, de a Reuters szerint a túlélésért küzd a tagok távozása miatt.

„A rendkívüli közgyűlésen javaslatokat terjesztünk a tagság elé a CBI újjászervezésére vonatkozóan, hogy ők dönthessenek a szervezet jövőbeli szerepéről és céljáról. Ez a munka és a kulturális reform lesz a szervezet teljes és sürgős középpontjában az elkövetkező hetekben” – tudatta a közlemény.
„Bár a CBI korábban nem tudott a legsúlyosabb vádakról, létfontosságú, hogy azokat most alaposan kivizsgálják, és szorosan együttműködünk a rendőrséggel” – nyilatkozta Brian McBride, a CBI elnöke.