Orosz támadás érte a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Beriszlav városát, egy nő megsérült, több lakóház megrongálódott – közölte vasárnap a járási katonai adminisztráció vezetője, Volodimir Litvinov. A térségből áramkimaradást is jelentettek.

Ukrainian Army reinforces their tank brigade through firing practice in Zaporizhzhia
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az RBC ukrán hírügynökség Olekszij Prokugyin, Herszon megye kormányzója Telegram-üzenetére hivatkozva azt közölte, hogy az orosz erők az utóbbi 24 órában 60 alkalommal intéztek rakéta- és tüzérségi támadásokat a régió ellen, a megye azonos nevű székhelye, Herszon ellen hatszor. Az RBC hozzátette, hogy az éjszaka folyamán robbanásokat is lehetett hallani. A támadások közül 26 lakónegyedeket ért, egy civil meghalt.

Közben nem csitul a menekültárdat, naponta mintegy tízezer menekült lépi át a magyar határt. 

A kárpátaljai Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán közvélemény-kutatást végzett, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy visszatérnek-e a háborús menekültek Ukrajnába. A reakciógombbal választ adók 67,3 százaléka pesszimista, a fennmaradó 32,7 százalék szerint azonban van remény arra, hogy a többség a háborút követően Ukrajnában folytatja az életét.

A Center for Economic Strategy szervezet és az Info Sapiens kutatási ügynökség is e témában végzett felmérést a külföldre távozott ukránok körében. Ennek eredményei azt mutatják, hogy a menekültek fele gyerek, a felnőttek körében a többség nő (83 százalék), 42 százalékuk a 35–49 éves korosztály képviselője.

A legjobb munkaerő menekül el Ukrajnából – A nagy kérdés: visszatér-e még valaki?

Felmérés készült arról, kik menekültek el Ukrajnából a háború miatt. Többségükben magas végzettséggel rendelkezők és jól képzett szakemberek távoztak.