A háború kitörése után ukránok milliói voltak kénytelenek elhagyni otthonukat és külföldre menekülni. Nagy részük még mindig Ukrajnán kívül maradt. Kik ők, hogyan élnek és mik a terveik a jövőre nézve? Ennek kiderítésére a Center for Economic Strategy szervezet és az Info Sapiens kutatási ügynökség végzett felmérést a külföldre távozó ukránok körében.

Ukrainian Refugees And Locals Unite In Prayer At 'Light For Ukraine' Vigil In Grabie GRABIE, POLAND - FEBRUARY 23:Young Ukrainian kids gathered around a board with a map of Ukraine, pointing to their hometowns with excitement during the 'Light for Ukraine' ceremony, which brought together refugees and locals to pray for peace, with the lighting of candles and commemorating the anniversary of Russia's invasion, on February 23, 2023, in Grabie, Wieliczka commune, Poland.Nestled in the heart of Grabie, the Help Center for Ukraine is a beacon of hope for war refugees. Established in collaboration with the Samaritan Brothers, this Center has been a temporary home to thousands of people fleeing the conflict. Today, it continues to provide sanctuary and support to over 260 women and children, who have access to education and essential services. Thanks to the tireless efforts of Wieliczka commune and the Samaritan Brothers, the Center remains a vital source of assistance for those in need. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Artur Widak

Többségében nők és gyerekek menekültek el

A felmérés eredményei szerint a külföldre távozó ukránok fele gyerek. A felnőttek körében a többség (83 százalék) nő, 42 százalékuk a 35–49 éves korosztály képviselője. Ez az eredmény nem meglepő, hiszen a nők gyermekeik biztonsága érdekében hagyták el az országot, míg a férfiak többségének a hadiállapot idején tilos külföldre távoznia.

A megkérdezettek közül a legtöbben Kijevből (14 százalék), Dnyipropetrovszk (12 százalék) és Harkiv (11 százalék) megyéből származnak.

Az ukrán menekültek nagy része a háború miatt elvesztette a jövedelmét. 2022. február 24-ig mindössze 4 százalékuknak hiányzott a pénz az élelemre, 8 százalékuknak csak az ellátásra elég pénze volt. Jelenleg 12 százalékuknak még élelmiszerre sem jut, 28 százalékuk pedig kizárólag élelemre költ.

A felnőtt menekültek túlnyomó többsége (70 százalék) felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Ez a mutató sokkal magasabb, mint a felsőfokú végzettségűek aránya Ukrajnában (29 százalék) és az EU-ban (33 százalék). Ez azt eredményezheti, hogy az ukrán menekültek könnyebben tudnak majd munkát találni az EU-ban, másrészt ez a magasan kvalifikált szakemberek hiányát okozhatja Ukrajnában.

Another Record For The Rzeszow-Jasionka Airport JASIONKA, POLAND - FEBRUARY 10: Passengers waiting to board a Ryanair plane at the Rzeszow-Jasionka International Airport, in Jasionka, Poland, on February 10, 2023.In January, 57,500 passengers were checked in at the airport in Jasionka, which is a better result than the best result so far in January 2019. The largest number of passengers used Ryanair airline (27,000). (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Artur Widak

Az uniós segélyek is visszatartó erejűek

Az ukrán menekültek többsége Lengyelországban (38 százalék), Németországban (20 százalék), Csehországban (12 százalék) és Olaszországban (6 százalék) tartózkodik. Ezekben az országokban ideiglenes védelmi státuszt kaphatnak, amely jogot biztosít számukra a tartózkodásra, a munkavállalásra, az egészségügyi ellátásra és az oktatásban való részvételre.

Azonban minden ország önállóan dönti el, hogy milyen szociális juttatásokat biztosít az ukránoknak, és hogyan adaptálja őket a társadalmi élethez.

A legbőkezűbb a szociális segélyek terén Németország: ott az ukránok havi 400 euró munkanélküli-segélyt, továbbá gyermekellátást (a gyermek életkorától függően havi 285-376 euró) és lakásbérleti támogatást kaphatnak. Lengyelországban az egyetlen rendszeres segély, amelyet a menekültek kaphatnak, a gyermektámogatás (körülbelül havi 100 euró). Csehországban az ukránok csak egyszeri segélyben részesülhetnek (körülbelül 200 euró). Olaszországban három hónapon keresztül havi 300 eurót folyósítanak számukra.

Emiatt Lengyelországban az ukránok 56 százalékának, Olaszországban pedig 50 százalékának nincs pénze az alapvető szükségletekre. Németországban az ukránok 76 százaléka kap elegendő fizetést az alapvető szükségletekre, 14 százalékuk pedig jómódban él.

Az országok eltérő politikája az ukránok változó munkaerőpiaci alkalmazkodásához vezet. Németországban a menekültek mindössze 15 százaléka dolgozik, Olaszországban ez az arány 12 százalék. Lengyelországban az ukránok 41 százaléka, Csehországban 47 százaléka áll alkalmazásban.

Visszatérnek a menekültek Ukrajnába?

Az ukránok 50 százaléka határozottan tervezi a hazatérést, 24 százaléka inkább tervezi. Azonban minél tovább tart a háború, annál többen alkalmazkodnak a külföldi élethez, és nem térnek vissza Ukrajnába.

A megkérdezettek fele a visszatérést csak a háború végét követő időszakra fontolgatja, harmada a harcok és a légicsapások megszűnése esetére. A gazdasági tényezők is fontosak: sokakat visszatart a jól fizetett állás hiánya és az alacsony életszínvonal.

One-Year Anniversary Of Russia's Invasion Of Ukraine Ukrainian citizens and supporters attend a demonstration of solidarity with Ukraine at the Main Square, commemorating one-year anniversary of Russian invasion on Ukraine. Krakow, Poland on February 24, 2023. Russia's full-scale attack caused Europe's largest refugee crisis since World War II with more than 10 million people crossing Polish border.  (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Beata Zawrzel

Fennáll annak a lehetősége is, hogy a felnőttek visszatérnek Ukrajnába, középiskolás korú gyermekeik pedig külföldön maradnak. A felmérésből is ez derül ki, ugyanis a menekültek 40 százaléka szeretné, hogy gyermekei külföldön tanuljanak tovább.

Ukrajnában már a háború előtt is nehéz volt a demográfiai helyzet: a lakosság elöregedett, a halálozási arány meghaladta a születési számokat. A magasan képzett menekültek és gyermekeik külföldön maradása komoly veszély az ukrán gazdaságra

Mi lehet a megoldás?

Fontos az uniós államokkal való együttműködés az ukránok visszatérése érdekében. Kijevnek meg kell győznie európai partnereit arról, hogy a menekültek hazatérése az ország segítésének újabb formája. Minél többen térnek vissza, annál gyorsabban fog növekedni a gazdaság. Ez szintén hozzájárul Európa biztonságához, és elősegítheti azt, hogy az EU-nak kevesebbet kelljen költenie Ukrajna újjáépítésére.

Második lépésként elengedhetetlen az érintett régiók háború utáni gyors újjáépítése, a külföldre menekültek többségének ugyanis nincs hova visszatérnie. Megoldásként felmerülhet a biztonságosabb régióban való elhelyezkedés és az átképzések segítése. A jól fizető állás megtalálásának lehetősége Ukrajnában ösztönzőleg hathat a visszatérésre.