Az bírósága pénteken egymillió euróról ötszázezer euróra csökkentette a napi bírság összegét, amelyet Lengyelországra szabott ki 2021-ben, amiért Varsó nem hajtotta végre az ítéletet, amely előírta az igazságügyi reform visszavonását és a bírók függetlenségének helyreállítását. 

ECJ Luxembourg
15 June 2019, Luxembourg, Luxemburg: The picture shows a sign in front of the office towers of the European Court of Justice with the inscription "Cour de Justice de l'union Européene" in the Europaviertel on the Kirchberg. Photo: Arne Immanuel Bänsch/dpa (Photo by Arne Immanuel Bänsch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Az enyhítés indoka, hogy Lengyelország részben teljesítette az elvárásokat. Lars Bay Larsen, a bíróság alelnöke pénteki közleményében azt is hangsúlyozta a Politico tudósítása szerint, hogy „a Lengyelország által elfogadott intézkedések nem elegendők a 2021. július 14-i végzésben elrendelt valamennyi ideiglenes intézkedés végrehajtásának biztosításához”.

Bár Bay Larsen elismerte, hogy Lengyelország végrehajtott néhány változtatást, másokat – például a lengyel legfelsőbb bíróság döntését, amely lehetővé teszi, hogy bírák ellen büntetőeljárást indítsanak, vagy letartóztassák őket – még fel kell függeszteni.

Egy pénteki sajtótájékoztatón Christian Wigand, az Európai Bizottság jogállamisági ügyekért felelős szóvivője nem volt hajlandó pontosítani a Lengyelország által fizetett teljes összeget, de megerősítette, hogy a bírságokat 2021. november 3. óta szedték be. Ha Varsó a teljes összeget kifizette, akkor ez több mint 500 millió euró. (Egy euró 375,9 forint.)