A szudáni hadsereg szerda késő este kifejezte hajlandóságát a csütörtök éjjel lejáró 72 órás tűzszünet meghosszabbítására újabb 72 órára. A hadsereg élén álló tábornok, Abdel Fattah al-Burhan jelezte, hogy követet is küld a dél-szudáni fővárosba, Jubába. Ugyanakkor a harcok mások oldalán álló félkatonai Gyors Reagálású Támogató Erők (RSF) csütörtök reggel arról írt a Twitteren és a Telegramon, hogy a tűzszünetet megsértve támadás érte az egyik támaszpontjukat.

SUDAN-CONFLICT
This handout photo taken on April 23, 2023 and released on April 24 by the Indonesian Foreign Ministry shows smoke rising from a building next to a damaged car on a street in Khartoum. - Foreign nations pushed on April 24 with frantic evacuations of their citizens from chaos-torn Sudan, where heavy fighting raged for a 10th day between forces loyal to two rival generals. (Photo by Handout / INDONESIAN FOREIGN MINISTRY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / INDONESIAN FOREIGN MINISTRY" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A szudáni hadsereg szerint a dél-szudáni, a kenyai és a dzsibuti elnök olyan javaslatot dolgozott ki, amely meghosszabbítaná a tűzszünetet és tárgyalóasztalhoz ültetné a hadban álló feleket. A szudáni fővárosban a tűzszünet ellenére folytatódnak a sporadikus összecsapások.

A bizonytalanságot azonban jelzi, hogy James Cleverly brit külügyminiszter arra biztatja a brit állampolgárokat, hogy minél előbb érjék el a kartúmi repülőteret, ahonnan lehetséges lehet az evakuálásuk. Hozzátette viszont, hogy a tűzszünet lejártával nem garantálható, hogy újabb járatok indulnak a kimenekítésükre. 

Cleverly azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy hány brit állampolgárral léptek kapcsolatba Szudánban, ám korábban mintegy 4 ezer főre becsülték azoknak a számát, akik az afrikai országban rekedtek.

Franciaország közölte, hogy mindeddig 936 főt menekítettek ki a konfliktusból, köztük briteket és amerikaiakat is. Az országból szerdáig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint sikerült mind a húsz magyar állampolgárt kimenekíteni.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az Afrikai Unió Bizottságának elnökével, Moussa Faki Mahamattal tárgyalt a konfliktus tartós lezárásának esélyeiről – írja a The Guardian.