A magyar állampolgárok evakuálása Szudánból sikeresen lezárult – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán késő este a Facebook-oldalán.

SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: Kovács Attila / MTI

A külügyminiszter Laoszból élőben bejelentkezve közölte: a két utolsó magyar állampolgár, két gyermek is sikeresen elhagyta Szudán területét a Svédországgal történő együttműködésnek köszönhetően.

Most már Dzsibutiban vannak, biztonságban

– jelentette be, hozzátéve, hogy a magyar tiszteletbeli konzul várta őket a repülőtéren.

Elmondta, hogy a tiszteletbeli konzul most kiállítja a magyar állampolgároknak a hazatérést lehetővé tévő ideiglenes okmányokat, és megszervezik a hazaútjukat is.

A tárcavezető felidézte, hogy az elmúlt napokban összesen 29 magyar állampolgárt kellett evakuálni Szudánból. Ezt több nemzetközi partnerrel, köztük az ENSZ-szel és más országokkal együttműködve tette Magyarország, a műveletben bevetették a Magyar Honvédséget is. 

A konzulok és a munkatársak az egyiptomi és az etióp határnál várták az evakuált magyar állampolgárokat – fűzte hozzá Szijjártó Péter. Köszönetet mondott a műveletben részt vevőknek, hangsúlyozva, hogy minden magyar állampolgárt épségben és egészségben ki tudtak menekíteni Szudánból.