Egy kínai tudós bejelentése szerint immár igazolhatatlan az a korábban széles körben elfogadott elmélet, hogy a Covid-világjárványt okozó vírus állati eredetű. Még az sem bizonyos, hogy a vírus onnan származik, ahol a mintákból először kimutatták: a kínai Vuhan város állatpiacáról.

Daily Life in Wuhan
Fotó: NurPhoto

A kérdésnek mindig is volt politikai jelentősége – a járványt okozó mikrobát például sokáig kínai vagy vuhani vírusként emlegették, ami ellen Peking tiltakozott is –, amit az is jelez, hogy az új kutatási eredményt a kínai kormány szervezte sajtótájékotatón jelentette be a CNN beszámolója szerint Tong Ji-gang, a a Pekingi Vegytechnológiai Egyetem kutatója.

A vuhani piacról vett vírusminták genetikai szekvenciáit olyan emberektől vett mintákkal hasonlították össze a most ismertetett kutatásban, akik megfertőződtek a koronavírussal, és azt találták, hogy ezek csaknem azonosak voltak.

A piacon állatokból, illetve a környezetből több mint 1300 mintát vettek annak idején, 2020 januárja és márciusa között, és ezekben a vírus három törzsét azonosították. A legutóbbi kutatások, amelyek szerint a nyestkutya lehetett a faj, amelytől a pandémiát okozó vírus származhatott, nem mutattak fel meggyőző bizonyítékokat – mondta Tong.

Az újabb kínai kutatás alapján, amely szerint az ember is lehetett a forrás, globális tudományos együttműködésre lesz szükség a vírus eredetének megállapításához – mondta a sajtótájékoztatón Csou Lej, a kínai járványmegelőzési központ kutatója.

Az együttműködés hiányával egyébként pont Kínát kritizálták sokat – írta a CNN portálja. Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet egyik járványmegelőzéssel foglalkozó vezető hivatalnoka épp a napokban nevezte megmagyarázhatatlannak és veszélyesnek, miért nem ad át Kína még mindig alapvető adatokat a járvány kezdetéről. Peking ezt a vádat visszautasította, és cserébe azzal vádolta meg a WHO-t, hogy politikára fordít egy szakmai kérdést.