Közélet

Orosz–ukrán háború 406. nap – friss hírek

Oroszország további hajókat telepített a Fekete-tengerre. Jelenleg 15 hajó van, köztük hat rakétahordozó.

Az ukrán déli parancsnokság tájékoztatása szerint Oroszország további hajókat telepített a Fekete-tengerre. Jelenleg 15 hajó van, köztük hat rakétahordozó. A közlemény alapján ekkora mennyiségű hajó akár negyven Kalibr rakétát is képes szállítani.

Russian missile attack on Vinnytsia
Fotó: NurPhoto via AFP

A hadsereg hozzátette, hogy a rakétatámadások veszélye „rendkívül magas”.  Egyéb cirkáló és ballisztikus rakéták mellett a Kalibr rakéta az egyik legfontosabb fegyver, amellyel Oroszország megtámadta Ukrajna polgári infrastruktúráját.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága szerint a Kalibr rakéták több mint 2500 kilométeres távolságból is eltalálhatnak egy szárazföldi célpontot, és több mint 375 kilométeres távolságból elérhetik a tengeri célpontot.

Az ukrán vezérkar reggeli beszámolója szerint, az orosz erők három rakétát és 47 légicsapást lőttek ki az elmúlt napban. Az orosz erők továbbra is a Lyman, Bahmut, Avdiivka és Marinka irányok mentén történő előrenyomulásra összpontosították Donyeck megyében, miközben az ukrán katonák 60 támadást vertek vissza.

Várhatóan ma Lengyelországba látogat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Zelenszkij szerdán a varsói Vár téren találkozik lengyelekkel és ukránokkal, akik Lengyelországban kerestek menedéket. Zelenszkij utoljára 2022 decemberében találkozott lengyel kollégájával, amikor hazautazott az Egyesült Államokból.

A háborúval kapcsolatos tegnapi híreket itt olvashatja.

19:16

A lengyel elnök szerint a NATO-nak további biztonsági garanciákat kell adnia Ukrajnának és újabb fegyverszállítmányt ígért Zelenszkijnek

Lengyelország Ukrajna harmadik legnagyobb fegyverbeszállítója az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mögött. Mateusz Morawiecki és Volodimir Zelenszkij aláírták a hadfelszerelés szállításáról szóló szándéknyilatkozatot.


 

18:30

Putyin szerint amerikai ihletésű színes forradalmak vezettek el az ukrán konfliktushoz

Az Egyesült Államok színes forradalmakat támogató politikája provokálta ki a jelenlegi ukrajnai válságot - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, majd ennél cifrábbak következtek.

17:48

A Pulitzer-díjas újságíró szerint csak fedősztori, ami a New York Timesban megjelent az Északi Áramlatról

Seymour Hersh új írással jelentkezett az Északi Áramlat elleni szabotázs kapcsán.

17:31

Törökország szerint Svédországnak van még tennivalója a NATO-csatlakozásért

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint Stockholmnak további lépéseket kell tennie. Finnország a héten már csatlakozhatott a NATO-hoz.

16:23

Ismét lakott területet lőttek az oroszok

Az orosz erők tüzet nyitottak a Donyeck megyei Olekszijevo-Druzskivka településre, legalább két lakót megölve és négyet megsebesítve ezzel – közölte szerdán Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója a Telegramon.

15:18

Szijjártó elmondta, hogy kerülhetjük el a harmadik világháborút

Magyarország azon kilenc ország közé kerülhet idén a NATO-n belül, amely védelmi kiadásai elérik a GDP két százalékát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, aki szerint mindez cáfolja azokat a "mesterséges és hazug" vádakat, amelyek megkérdőjelezik Magyarország elkötelezettségét a szövetségen belül.

13:04

Rettegett szuperrakéták bevetéséről döntöttek az oroszok

11:45

Ukrán drón zuhant le a zaporizzsjai erőmű közelében

Egy ukrán katonai drón zuhant le a kelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű közvetlen közelében – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel szerdán az erőmű biztonságáért felelős orosz alegység parancsnoka. Szerdán Oroszországba látogat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget vezető Rafael Grossi.

09:28

Kik az orosz háborús bloggerek és mitől olyan népszerűek?

Egy robbantásos merényletben életét vesztette Oroszország egyik leghíresebb haditudósítója, Vladlen Tatarszkij Szentpéterváron. A hatalmas népszerűségnek örvendő bloggert egy szoborba rejtett bombával ölték meg egy kávézóban. Kik azok a hadi tudósítók és miért ennyire népszerűek?

Kalibr rakéta orosz ukrán háború Putyin Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek