Közélet

Orosz–ukrán háború 413. nap – friss hírek

Az oroszok erőiket a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avdiivka és Marinka elleni offenzívára összpontosították. Az USA védelmi minisztere szerint az ukránok folytatni tudják a harcot, és megvan bennük az ellentámadás képessége.

A Pentagon kiszivárgott hírszerzési dokumentumainak hatásáról beszélve Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere azt mondta, bízik abban, hogy Ukrajnának „sok képessége van”, amelyre szüksége van a siker folytatásához. Az ukrán védelmi miniszterrel, Olekszij Reznyikovval folytatott beszélgetése után kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is az ellentámadás támogatására való képességre összpontosít.

A Belarusian volunteer soldier from the Kastus Kalinouski regiment, a regiment made up of Belarusian opposition volunteers formed to defend Ukraine, fires a 120mm mortar round at a front line position near Bakhmut in the Donetsk region, on April 9, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR
Fotó: AFP

„Rengeteg katonát képeztünk ki, jó néhány platformot biztosítottunk. Szerintem Reznyikov úgy érzi, hogy nagyon jó helyzetben vannak” – mondta Austin. Az amerikai védelmi miniszter kitért arra is, hogy csak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és vezetése ismeri a közelgő ellentámadási tervek teljes részleteit.

Az amerikai védelmi miniszter válasza összhangban van az ukrán tervek titkosságáról szóló korábbi hírekkel. Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője azt mondta, hogy április 6-án legfeljebb öten tudtak a tervekről.

Az ukrán vezérkar ma reggel arról számolt be, hogy az oroszok erőiket a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avdiivka és Marinka elleni offenzívára összpontosították.  Az ukrán fegyveres erők vezérkara reggeli közleményében azt írta, hogy az ukrán csapatok az elmúlt nap folyamán 72 orosz támadást vertek vissza ezekből az irányokból.

Az elmúlt 24 órában Oroszország egy rakétát, 21 légi csapást és 33 MLRS-támadást indított Ukrajna ellen. Az ukrán légierő 13 csapást mért az orosz csapatok és felszerelések koncentrálására. Lelőttek két Orlan–10 típusú drónt is – állították az ukránok.

A háborúról szóló tegnapi, fontosabb híreket itt olvashatja.

 

19:03

Szijjártó Péter: a kommunikációs csatornák bezárásával a béke reményét adná fel a világ

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az energiaellátás biztonságáról, az atomenergia fontosságáról és az ukrajnai háborúról tárgyalt fehérorosz kollégájával.

18:25

Kanada újabb nagy volumenű katonai támogatást nyújt Ukrajnának

A segélycsomag 21 ezer gépkarabélyt és 38 géppuskát, továbbá 2,4 millió lőszert is tartalmaz. Kanada az ötödik legnagyobb támogatója Ukrajnának katonai vonatkozásban.

17:58

Románia csak a munkát vállaló menekülteket támogatja

A 110 ezer ukrán menekült közül alig több mint ötezernek van munkaszerződése, miközben Romániában hatalmas munkaerőhiány van.

15:40

Sci-fivé válhat az ukrajnai háború: robotmesterlövészeket is bevethet az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg megkaphatja az első Robosniper-rendszert. Leginkább az ellenséges drónok ártalmatlanítására használhatók a robotmesterlövészek.

15:10

Dél-Korea félmillió tüzérségi lőszert ad kölcsön az USA-nak, nehogy véletlenül Ukrajnába kerüljenek

Dél-Korea tartja magát ahhoz a vállalásához, hogy nem küld Ukrajnába halált okozó eszközöket, sem fegyvert, sem lőszert. Az ország attól tart, hogy amennyiben eladja a tüzérségi lőszert az Egyesült Államoknak, akkor azokat Washington a sajátjaként tovább is adná az ukránoknak. Ezt a problémát megkerülve végül nem eladta, csak kölcsönadta a lőszereket.

14:47

Pentagon-iratok: a kiszivárgott dokumentumokból kiderül, hogy az USA nem hisz Ukrajna sikerében

A Discord közösségimédia-oldalra felkerült, Pentagonból kiszivárgott dokumentumok szerint az Egyesült Államok pesszimista az ukrán háborúval kapcsolatban. Az iratokban arról van szó, hogy Amerika szerint Kijevnek nem megfelelő a fegyverzete és a légvédelme, így sikert biztosan nem érhetnek el. 

13:32

A Kreml is reagált az ukrán katona lefejezéséről készült videóra

A Kreml borzasztónak nevezte azt az interneten terjedő felvételt, amin látszólag orosz férfiak megkínoznak, majd lefejeznek egy ukrán egyenruhát viselő katonát.

11:53

Szerbia határozottan tagadja, hogy fegyvert adott Ukrajnának

Milos Vucevic szerb védelmi miniszter cáfolta az amerikai hírszerzés információit. Szerbia nem ad el fegyvert olyan országnak, amely részt vesz a konfliktusban.

11:13

Egy ukrán katona lefejezéséről terjed videó az interneten, Kijev bosszúra szomjazik

Egy körözött orosz háborús bűnös Telegram oldalán bukkant fel egy videó, amin az látszik, hogy orosz férfiak megkínoznak, majd lefejeznek egy elfogott ukrán katonát. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat már nyomoz a felvételen látható férfiak után. 

10:07

Szerbia is beleegyezett, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának

Egy körözött orosz háborús bűnös Telegram-oldalán bukkant fel egy videó, amin az látszik, hogy orosz férfiak megkínoznak, majd lefejeznek egy elfogott ukrán katonát. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat már nyomoz a felvételen látható férfiak után. 

09:30

Nagy számban lehetnek jelen Ukrajnábn a brit különleges egységek

A Pentagonból kiszivárgott titkos dokumentumokból az is kiderült, hogy az Egyesült Királyság azon országok közé tartozik, amelyek különleges katonai erőket vezényeltek Ukrajnába – erről a BBC számolt be.

09:17

Oroszország interkontinentális ballisztikus rakétatesztet hajtott végre

Oroszország egy interkontinentális ballisztikus rakéta próbakilövését hajtotta végre az asztraháni Kapusztyin Jar kísérleti helyszínről.

 

orosz ukrán háború Pentagon-dokumentumok
Kapcsolódó cikkek