Közélet

Pentagon-iratok: brit különleges egységek működhetnek Ukrajnában

A Pentagonból kiszivárgott titkos dokumentumokból az is kiderült, hogy az Egyesült Királyság azon országok közé tartozik, amelyek különleges katonai erőket vezényeltek Ukrajnába – erről a BBC számolt be.

Az elmúlt napokban ismertté vált Pentagon-iratok többsége Ukrajnáról és az ukrajnai háborúról szól. A dokumentumokból többek között az is kiderült, hogy Kijev valóban szervezett egy tavaszi hadjáratot az elcsatolt területek visszafoglalása érdekében. A szigorúan titkos megjelöléssel ellátott, márciusban kelt dokumentumokból az is kiolvasható, hogy valóban tevékenykednek nyugati különleges katonai csapatok Ukrajna területén.

The Pentagon seal in the Pentagon Briefing Room in Arlington, Virginia., U.S., on Wednesday, Sept. 1, 2021
Fotó: Shutterstock

Egy március 23-án kelt iratban az áll, hogy 

az Egyesült Királyság katonái vannak a legnagyobb számban Ukrajnában, szám szerint 50-en.

Ezt követi Lettország (17 katonával), Franciaország (15), az Egyesült Államok (14) és Hollandia (1). Az iratokból az nem derül ki, hogy a nyugati egységek Ukrajnán belül hol állomásoznak, illetve az sem, hogy milyen feladatokat látnak el. A BBC azt írta, annak ellenére, hogy ezek az egységek kis létszámúak, a különleges erők jellemzően kevés emberrel képesek hatékonyan akciókat végrehajtani.

USA-kémkedés: a dél-koreai elnök reagált a Pentagon-dokumentumokra

A Pentagonból kiszivárgott dokumentumokból kiderült, hogy az Egyesült Államok kémkedett a saját szövetségesei után. Izrael és Dél-Korea mellett magyar hivatalos személyeket is lehallgatott az amerikai titkosszolgálat. Jun Szogjol dél-koreai államfő reagált a hírekre.

A brit lap hozzátette, hogy várhatóan Moszkva beépíti a kommunikációjába a nyugati jelenletét Ukrajnában, hiszen eddig is hangoztatta, hogy harca már nem csak Ukrajna ellen zajlik, már a NATO-val is szemben állnak.

A brit védelmi minisztérium nem kommentálta a hírt, de egy április 11-i Twitter-bejegyzésben azt írták, hogy a Pentagon-iratok több pontatlanságot tartalmaznak. A posztban az áll, hogy a hírfogyasztóknak óvatosnak kell lenniük a téves információk terjedése miatt. Arról nem esett szó, hogy a kiszivárgott dokumentumok mely része nem fedi a valóságot.

A brit különleges erőket a világ legjobbjai között tartják számon, bár alig van információ róluk, mivel az ottani kormány kevés infót oszt meg a működésükről. Ez szembemegy az Egyesült Államok gyakorlatával, ahol szinte propagandacélokat szolgál a katonai erő fitogtatása.

Az USA védelmi minisztere közölte, minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy kiderüljön, miként szivároghattak ki a titkos dokumentumok a Pentagonból.

 

Pentagon Ukrajna iratok
Kapcsolódó cikkek