A Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) végrehajtó tanácsa bírálta az ukrán kormányt, miután bejelentette, hogy az ország sportolói bojkottálják a jövő nyári párizsi olimpiára selejtező versenyeket, amelyeken oroszok és fehéroroszok is részt vesznek.
 

Ban Russia From The Olympics Protest
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 29: A group of Ukrainians demonstrate in front of the European headquarter of the International Olympic Committee (IOC) on March 29, 2023 in Brussels, Belgium. Protestors declare:  'Sport helps Russians to whitewash their image and normalize their aggression. They want to have Russian sportsmen glorified, appreciated, and celebrated. By association, people attribute the resulting positive emotions to feeling more positive about Russia as a country. This in combination with the Russian information campaign pushing narratives about other countries, also running wars, the need for a diplomatic solution, neutrality, and asking people to focus on their own problems, plants doubts about Ukraine's support in the heads of ordinary people and politicians. Permitting Russian and Belarusian athletes participation in the 2024 Olympics would make EOC and IOC condone the Russian aggression in Ukraine!' (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

A bojkottfelhívás közvetlen beavatkozást jelent a sport autonómiájába, és a sport egyértelmű átpolitizálását jelenti

– emelte ki az ANOC álláspontját ismertető insidethegames.biz portál.
Az ANOC reakcióját megelőzte Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének kijelentése, amelyben sajnálatosnak nevezte, hogy néhány ország kormánya nem hajlandó tiszteletben tartani az olimpiai mozgalom többségi véleményét, sem a sport függetlenségét.
A 69 éves sportvezető a NOB végrehajtó bizottságának ülése után, csütörtökön szóvá tette, hogy ezek a kormányok a kettős mérce kérdésével sem foglalkoznak.
 

Egyetlen észrevételt, kifogást, vagy megjegyzést sem láttunk a további hetven, jelenleg is zajló háború és fegyveres konfliktus által sújtott országokból származó sportolók részvételével kapcsolatban

– jelentette ki Bach.
A német NOB-elnök azt követően fejtette ki véleményét, hogy a szervezet kedden javasolta: semlegesként engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre. A javaslat bejelentésekor ugyanakkor a NOB kiemelte, a jövő évi párizsi olimpiával kapcsolatban még nem született hasonló tartalmú döntés, ezt későbbre halasztották.
A NOB javaslatának nyilvánosságra hozatala után többek között Ukrajna, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország és Csehország kormánya adott hangot annak a véleményének, hogy az orosz és fehérorosz sportolóknak nincs helyük a világ sportjában egészen addig, amíg tart az ukrajnai háború.
 

A különböző kormányok kritikája megerősítette az egységet az olimpiai mozgalmon belül. Nem lehet a kormányok feladata annak az eldöntése, hogy mely sportolók indulhatnak mely versenyen, ez ugyanis a számunkra ma ismert sport végét jelentené

– hangsúlyozta a NOB elnöke.
Az ANOC-hoz hasonlatosan az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOCA) is támogatta a NOB arra vonatkozó új ajánlásait, hogy az oroszok és fehéroroszok semleges sportolóként részt vehessenek nemzetközi versenyeken.

MOB-elnök: amíg nincs béke, addig elfogadhatatlan, hogy sportolók orosz zászló alatt versenyezzenek, de nem bojkottáljuk az olimpiát

Gyulay Zsolt támogatja a nem háborúpárti sportolók indulását, és arról is beszélt a Világgazdaságnak, hogy 2032-ig meghosszabbítjuk a Forma–1-es Magyar Nagydíj szerződését.