Sportgazdaság

A NOB visszaengedné az orosz sportolókat a világversenyekre – több feltétellel

Az orosz és a fehérorosz sportolók az Ukrajna elleni invázió óta nem szerepelhetnek a nemzetközi porondon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolja, hogy – semlegesként – engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre. Ezt a NOB végrehajtó bizottságának keddi ülése után közölték. 

The headquarters of International Olympic Committee (IOC) is seen at the opening day of an IOC executive board meeting, where the issue of Russian athletes will be discussed, in Lausanne, on March 28, 2023. - Poland, Ukraine and the Baltic states reiterated on March 27, 2023 their call to maintain the ban on Russian and Belarusian athletes at the Olympics, saying "not a single reason" existed to lift the restrictions.
Fotó: AFP

A semlegesség azt jelenti, hogy a sportolók nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, ha győznek, nem játsszák le nekik a himnuszukat. A két ország azon versenyzőit, akiknek bármilyen katonai kötődésük van, továbbra is kizárják a viadalokról. 

Az orosz és a fehérorosz sportolók – a legtöbb sportágban – azóta nem szerepelhetnek a nemzetközi porondon, hogy Oroszország Fehéroroszország támogatásával tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen.

A NOB korábban arra tett javaslatot, hogy Oroszország és Fehéroroszország sportolóit visszaengedjék a sporteseményekre. A szervezet azonban azt is kiemelte, kizárólag a sportági szövetségek engedélyével, a doppingellenes szabályok betartása mellett, semleges színekben versenyezhetnének a két ország azon sportolói, akik nem támogatják nyíltan az ukrajnai háborút. Volodimir Klicsko korábbi nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó lebombázott házak mellől üzent Thomas Bach NOB-elnöknek, az oroszok és a fehéroroszok visszaengedése ellen tiltakozva. 

A videóüzenetben azt is elmondta, hogy szerinte az oroszok a civilek ellen elkövetett bűncselekmények olimpiai bajnokai, ezért semmilyen körülmények között sem szabadna engedni, hogy visszatérjenek a sporteseményekre. 


 

Oroszország Nemzetközi Olimpiai Bizottság
Kapcsolódó cikkek