Munkamegbeszélésen fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Li Sang-fut, a kínai államtanács tagját, védelmi minisztert – közölte vasárnap Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Vlagyimir Putyin
Fotó: Mikhail Klimentyev / AFP

Az orosz védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy Kína új védelmi minisztere április 16–18-án Oroszországba látogat és hogy ez lesz első külföldi útja a posztra történt kinevezése után. A tervek szerint a kínai vendég találkozik majd hivatali partnerével, Szergej Sojgu védelmi miniszterrel, akivel megvitatja majd a kétoldalú védelmi együttműködés helyzetét és kilátásait, valamint a globális és regionális biztonság aktuális kérdéseit. 

Putyin már a háború utáni új világrendre készül, itt az új orosz doktrína: megtörni a nyugat hatalmát

Kulcsfontosságú és mélyen kifejező, hogy közvetlenül a kínai elnök, Hszi Csin-ping nagy figyelmet keltett moszkvai látogatását követően hozták nyilvánosságra Oroszország új külpolitikai célrendszerét, az új „Putyin-doktrínát”, amely már az Ukrajna-háború utáni nemzetközi viszonyokra épül. A cél: megtörni a nyugat hatalmát.

Putyin és a kínai védelmi miniszter találkozóját nem sokkal Hszi Csin-ping kínai elnök március 20–22-i moszkvai látogatása után tartották. Hszi látogatásának első napján a két vezető 4,5 órán keresztül négyszemközt beszélt egymással, majd a következő napon hat órán keresztül különböző formátumú megbeszéléseket folytattak. A látogatás során az elnökök közös nyilatkozatot tettek.