Közélet

Régi barátjaként köszöntötte Putyint Hszi Csin-ping, Kína vezére

Személyesen találkozott csütörtökön Szamarkandban Vlagyimir Putyin, valamint Hszi Csin-ping kínai elnök, és az utóbbi régi barátjaként köszöntötte az orosz elnököt, aki arról panaszkodott, hogy az Egyesült Államok egyeduralmi törekvései veszélyes vizekre viszik a világot. A kétoldalú megbeszélés folytatódik, és minden bizonnyal az ukrajnai háború lesz az egyik fő témája.

Megkezdődtek az üzbegisztáni Szamarkandban Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök személyes megbeszélései, amelyeknek az egyik fő témája bizonyosan a geopolitikát és a világgazdaságot felkavaró európai háború lesz. Kína első számú vezetője már az elején tisztázta: boldog, hogy ismét találkozhat „régi barátjával”. 

China's President Xi Jinping (R), Russian President Vladimir Putin (L) and Mongolia's President Ukhnaa Khurelsukh (unseen) hold a trilateral meeting on the sidelines of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) leaders' summit in Samarkand on September 15, 2022. (Photo by Alexandr Demyanchuk / SPUTNIK / AFP) UZBEKISTAN-RUSSIA-CHINA-MONGOLIA-DIPLOMACY
Fotó: Alexandr Demyanchuk / AFP

A két vezető először találkozik egymással, amióta februárban kitört a háború, ami több tízezer ember halálához és Ukrajnában hatalmas károkhoz vezetett, miközben Moszkva és a fejlett államok – beleértve az Európai Uniót is – egymásnak fájdalmas szankcióváltásokat okoztak, energiaválságba és a szélére sodorva az uniót.

A nagy feltörekvő gazdaságok, köztük a világ második hatalma, Kína, nem csatlakoztak a szankciókhoz, és a világ nagy figyelemmel kíséri a szamarkandi találkozót, amely eddig azt a véleményt erősíti, hogy a nyugati szakítással Moszkva közelebb mozdult a kelet-ázsiai óriáshoz.

Hszi Csin-ping számára a 2022-es év geopolitikai földcsuszamlására és a szamarkandi találkozóra kulcsidőszakban kerül sor. Októberben a Kínát uraló Kommunista Párt várhatóan harmadszor is az ország politikai vezetőjévé választja, megerősítve, hogy Mao Ce-tung óta ő a leghatalmasabb politikus a másfél milliárd lakosú népköztársaságban.

Kína tartózkodott attól, hogy inváziónak minősítse a Moszkvában különleges katonai műveletnek titulált konfliktust, ugyanakkor óvakodott olyan támogatásokat nyújtani Moszkvának, amelyekkel maga is büntetőintézkedések alá került volna. A találkozó első szakaszában a kínai elnök semmit nem mondott Ukrajnáról – jelentette a Reuters –, a témát Putyin hozta szóba, arra is kitérve, hogy Washington törekvései „elcsúnyultak” az egypólusú világ létrehozására.

Nagyra becsüljük kínai barátaink kiegyensúlyozott álláspontját, amennyiben az ukrajnai válságra kerül szó

– mondta Hszinek Putyin. 

Megértjük az ezt illető kérdéseit és aggodalmait. A mai találkozón természetesen elmagyarázzuk az álláspontunkat

– tette hozzá.

Egyébként közép-ázsiai útján Hszi – aki ezer nap óta először tette ki a lábát Kínából – maszkot viselt, a Putyinnal való találkozón azonban nem. Az orosz elnök szokása szerint szintén nem hordott maszkot.

Hszi arról biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy Kína kész együttműködni az oroszokkal, hogy vezető szerepet játsszanak a jelentős hatalmak felelős viselkedésének a demonstárlásában, és stabilitást, valamint pozitív energiát vigyenek a felfordult világba.

Hszi a Reuters szerint 39-szer találkozott Putyinnal, amióta 2013-ban Kína elnöke lett. A 2021 elején hivatalba lépett Joe Biden amerikai elnökkel viszont még egyszer sem. 

Miközben Ukrajnával kapcsolatban Peking nem elítélő, Tajvan ügyében – amely növekvő feszültséget kelt az amerikaiak és a kínaiak közt – Putyin egyértelműen Peking oldalára állt.

Szilárdan ragaszkodunk az Egy Kína elvhez. Elítéljük az Egyesült Államok és szatellitjei provokációit a Tajvani-szorosban

– nyilvánította ki.

 

 

szamarkandi találkozó Putyin-Hszi egypólusú világrend Kína világhatalom orosz-kínai együttműködés egyeduralmi törekvés Kínai Kommunista Párt Hszi Csin-ping Vlagyimir Putyin egy Kína elve amerika-ellenes
Kapcsolódó cikkek