A polgárháborúba süllyedt Szudánból tizennégy magyar és negyvennyolc külföldi állampolgárt menekítettek ki. A csoport búvárkiránduláson járt az országban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton.

Király Márton / Szíjjártó Péter Facebook
Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter / Facebook

A tárca közleménye szerint a külügyminiszter elmondta, hogy a konfliktus kitörésekor sikerült kapcsolatba lépni a részben magyar tulajdonú szervezőcéggel, illetve a hajó legénységével, akik a magyar diplomáciai segítségnek és koordinációnak hála a megfelelő mennyiségű üzemanyag vételezése után Szudán partjai helyett Egyiptom felé vették az irányt.

Szijjártó beszámolója szerint az evakuáció sikerrel véget ért, mivel a hajó megérkezett az egyiptomi Gurdakába, 

a fedélzeten tizennégy magyar és tizenkét másik nemzet negyvennyolc állampolgárával, a legtöbbjük amerikai és olasz.

A hajót a kairói magyar nagykövetség diplomatái várták a kikötőben. A magyarokat még a nap folyamán, konzuli segítséggel szállítják Kairóba, ahonnan várhatóan vasárnap tudnak hazatérni Budapestre.

„Tehát ez egy magyar vezetésű, többnemzeti evakuációs művelet volt, amelyért több ország helyi diplomatái is már kifejezték a köszönetüket számunkra” – közölte a tárcavezető, aki arról is beszélt, hogy további nyolc Szudánban tartózkodó magyar állampolgárról tudnak, akikkel a körülményekhez képest folyamatos a kapcsolat, és akiket a biztonsági körülmények függvényében szintén evakuálnak majd.

Egyelőre a repterek használhatatlanok, tehát az evakuációs kísérleteket egyelőre nem lehet megindítani

– jelezte a kimenekítés útjában álló akadályt, ugyanakkor tudatta, hogy a kormány kapcsolatban van azokkal az országokkal, amelyeknek szintén vannak állampolgáraik Szudánban, és szintén terveznek evakuációs műveleteket, és ha valaki meg tud indulni, akkor a többi nemzet tagjai is számíthatnak a segítségre.

A miniszter végül leszögezte, hogy a fejleményeket figyelemmel követik, és mindent megtesznek a magyar veszélyeztetettek biztonságba helyezéséért.