Füstfelhők szállnak Kartúm fő repülőtere felett, és több lakott terület is lángokban áll. A harcok kiterjednek az egész országra, miközben a reguláris hadsereg légicsapásokat hajt végre az RSF-bázisok ellen. A felek nem törődnek a civil lakossággal.

A "technical" vehicle (pickup truck mounted with turret) of Sudan's Rapid Support Forces (RSF) paramilitaries is stationed outside the offices of Dar al-Mushaf (African Holy Koran Publishing House), in the south of Sudan's capital Khartoum on April 17, 2023.
Fotó: AFP

A leghevesebb harcok a fővárosban folynak, ahol a lakosság két tűz között rekedt. 

Az RSF megrohamozta a Köztársasági Palotát, de a hadsereg állítása szerint minden ponton visszaverték a támadókat. A sereg nehézfegyvereket is bevet a harcban. Helyi beszámolók szerint a lövöldözés és a robbanások szombat reggel óta nem csitulnak. A becslések szerint legalább 1100-an megsebesültek – írta a BBC.

Rengeteg halottjuk van a szudáni összecsapásoknak – videó

Kartúm több részén vasárnap kora reggel is robbanásokat lehetett hallani.

Kartúmon kívül a hadsereg az ellenőrzése alatt tartja az ország keleti részének legfontosabb kikötőjét, a vörös-tengeri Port Sudant. Az RSF csapatai Dárfúrban és a déli Kordofanban kerültek fölénybe.

Szudán szomszédai, Kenya, Dél-Szudán és Dzsibuti tartanak tőle, hogy a konfliktus a területükre is átterjed, így követeket küldenének Kartúmba, hogy közvetítsenek a válságban. Mivel a repülőtér le van zárva, erre nincs lehetőség. Az Egyesült Államok, az és az Egyesült Királyság a harc azonnali befejezésére szólított fel.

Vasárnap egy rövid tűzszünetet tartottak a felek, hogy a sebesülteket evakuálhassák a konfliktuszónákból. Az összecsapások hamar folytatódtak, a tűzszünet feltételei nem voltak elég pontosak. A helyi orvosok arra figyelmeztettek, hogy a kórházak kezdenek kifogyni a felszerelésből. Több egészségügyi létesítményt találat ért a harcokban.

A man walks along a road near a "technical" vehicle (pickup truck mounted with turret) of Sudan's Rapid Support Forces (RSF) paramilitaries stationed outside the offices of Dar al-Mushaf (African Holy Koran Publishing House), in the south of Sudan's capital Khartoum on April 17, 2023.
Fotó: AFP

A szudáni állami televízió hadseregpárti dalokat és himnuszokat sugároz.

Az otthonok vízellátása megszakadt, emiatt sok civil megy az utcára vizet keresni, így a front közepére kerülnek.

A hadsereg közlése szerint az RSF kis csoportokban, gerillataktikát alkalmazva harcol. Ideiglenesen átvették az irányítást a fővárosi repülőtér felett, de a hadsereg gyorsan visszavette az ellenőrzést.

A polgárháború az Abdel Fattah al-Burhan tábornokhoz hű hadsereg és az RSF félkatonai szervezet között zajlik. Ez utóbbit Mohamed Hamdan Dagalo, ismertebb nevén Hemedti irányítja. Hemedti szerint a nemzetközi közösségnek be kell avatkoznia Szudánban.

A becslések szerint az RSF-nek nagyjából 100 ezer fős hadserege lehet. A vezető arab államok és az Egyesült Államok is sürgette a polgári kormány helyreállítását célzó tárgyalások újraindítását, az Afrikai Unió pedig bejelentette, hogy elküldi vezető diplomatáját, Moussa Faki Mahamatot, hogy próbáljon meg tárgyalásokat elérni a tűzszünetről.