Csaknem két hónappal a török–szíriai határtérséget sújtó, pusztító erejű földrengés után sikerült visszaadni a csecsemőjét egy anyának – közölte hétfőn a török családügyi minisztérium.

GAZIANTEP, TURKIYE - FEBRUARY 20: A woman holds a baby in a tent city at Festival Park in Gaziantep, Turkiye on February 20, 2023 after the powerful twin earthquakes hit Turkiye's Kahramanmaras. On Feb. 06, a strong 7.7 earthquake, centered in the Pazarcik district, jolted Kahramanmaras and strongly shook several provinces, including Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, and Kilis. Later, at 13.24 p.m. (1024GMT), a 7.6 magnitude quake centered in Kahramanmaras' Elbistan district struck the region.
Egy nő egy csecsemőt tart a törökországi 2023. február 20-án, miután a törökországi Kahramanmarasban erős kettős földrengés történt.
 Fotó: Getty Images

A három és fél hónapos Vetint csodával határos módon mentették ki egy összedőlt épület romjai alól Hatay tartományban, több mint öt nappal a február 6-i földrengés után. A török családügyi miniszter Adana város kórházában adta át a csecsemőt az anyának, Yasemin Begdasnak, miután DNS-vizsgálat igazolta, hogy Vetin valóban a lánya. A katasztrófa óta 54 nap telt el.

A világ egyik legbecsesebb feladata egy anyának visszaadni a gyermekét

– hangsúlyozta Derya Yanik család- és szociálisügyi miniszter.

Vetint kimentését követően először az adanai kórházban ápolták, majd a török elnök repülőgépén Ankarába szállították, ahol gondozásba vették. A DNS-teszttel aztán sikerült megállapítani, hogy ki az édesanyja, így visszavitték Adanába, ahol a kórházban kezelt Yasemin ismét karjaiba foghatta gyermekét.

A február 6-i földrengésnek több mint 56 ezer halálos áldozata volt Törökországban és a szomszédos Szíriában. A családügyi minisztérium tudomása szerint a csecsemő apja és két fivére életét vesztette a katasztrófában.