BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szudáni junta vezetője zárolta a rivális félkatonai szervezet számláit

Abdel Fattáh al-Burhán, Szudán de facto vezetője vasárnap zároltatta a rivális félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) és a velük kapcsolatba hozható vállalkozások bankszámláit.

A szudáni juntát vezető tábornok hivatala arról is beszámolt, hogy Burhán menesztette Husszein Jahja Dzsankolt, a központi bank elnökét is, akinek helyére, addigi helyettesét Boraj esz-Sziddiket nevezték ki. Egyelőre nem tudni, hogy mi áll ez utóbbi intézkedés hátterében.

Fotó: AFP

A nap folyamán összecsapásokat jelentettek Kartúmból, illetve a fővárossal tőszomszédságában lévő Omdurmánból és Bahriból, valamint a nyugat-szudáni Dárfúr tartományból. Mindeközben a szemben álló felek, a szudáni fegyveres erők és az RSF képviselői a tervek szerint vasárnap folytatták Dzsiddában a tárgyalásokat a polgári lakosság védelmét szolgáló megállapodások végrehajtásáról.

A kelet-afrikai országban áprilisban törtek ki a harcok a Burhán tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló, félkatonai RSF között.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint eddig legkevesebb 676 halálos áldozata és 5576 sebesültje van a harcoknak. Mintegy 936 ezren voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból, közülük mintegy 200 ezren a környező országokban kerestek menedéket.

A felek között azóta között többször is született megállapodás tűzszünetről, ezek azonban jellemzően kudarcba fulladtak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.