A szudáni juntát vezető tábornok hivatala arról is beszámolt, hogy Burhán menesztette Husszein Jahja Dzsankolt, a központi bank elnökét is, akinek helyére, addigi helyettesét Boraj esz-Sziddiket nevezték ki. Egyelőre nem tudni, hogy mi áll ez utóbbi intézkedés hátterében.

Fotó: AFP

A nap folyamán összecsapásokat jelentettek Kartúmból, illetve a fővárossal tőszomszédságában lévő Omdurmánból és Bahriból, valamint a nyugat-szudáni Dárfúr tartományból. Mindeközben a szemben álló felek, a szudáni fegyveres erők és az RSF képviselői a tervek szerint vasárnap folytatták Dzsiddában a tárgyalásokat a polgári lakosság védelmét szolgáló megállapodások végrehajtásáról.

A kelet-afrikai országban áprilisban törtek ki a harcok a Burhán tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló, félkatonai RSF között.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint eddig legkevesebb 676 halálos áldozata és 5576 sebesültje van a harcoknak. Mintegy 936 ezren voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból, közülük mintegy 200 ezren a környező országokban kerestek menedéket.

A felek között azóta között többször is született megállapodás tűzszünetről, ezek azonban jellemzően kudarcba fulladtak.