Kémkedés gyanújával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt a kínai bíróság hétfőn egy amerikai állampolgárt. A hongkongi tartózkodási engedéllyel rendelkező 78 éves John Sing-Van Leungot – másik nevén Liang Cseng-jünt – a hatóságok 2021 áprilisában vették őrizetbe a délkelet-kínai Szucsou városában, és az ítéletet is a szucsoui bíróság jelentette be a WeChat közösségi platformon.

Chinese,Flag,Floating,In,Front,Of,A,Government,Building
Fotó: Samuel Borges Photography

A testület a vádat nem részletezte, ám hozzátette, hogy 500 ezer jüan értékig (24 millió forint) elkobozták a férfi vagyonát is.     

Kínában az ilyen jellegű nyomozások és perek általában zárt ajtók mögött zajlanak, a hatóságok ritkán szolgálnak részetekkel az ügyet illetően.

Biden kifogyott az áruba bocsátható orosz foglyokból, nem tudja hazahozni Gershkovichot és Whelant

Az Egyesült Államok arra kéri a szövetségeseit, hogy adják át az értékes orosz foglyaikat, hogy a Fehér Ház üzletelhessen Moszkvával. Washington két Oroszországban fogva tartott amerikait akar hazavinni, de jelenleg nem rendelkezik olyan elfogott orosz kémekkel, akiket felajánlhatna Evan Gershkovichért és Paul Whelanért. Ha az USA nem tud cserélni, akkor a szankciók enyhítését ajánlhatja fel Moszkvának.

Bár a kommunista államban több külföldit tartanak őrizetben kémkedés vádjával, ritka az ilyen súlyos ítélet.

A kínai hatóságok az utóbbi tíz évben fokozták a külföldi állampolgárok és szervezeteket megfigyelését. 

Amióta 2014-ben hatályba lépett az új kémelhárítási, majd a következő évben az új nemzetbiztonsági törvény, megszaporodtak a kémkedés miatti letartóztatások az országban.