A Fehér Ház két bebörtönzött amerikai állampolgárt akar kihozni Moszkvából. Egyikük a The Wall Street Journal újságírója, Evan Gershkovich, akit még márciusban tartóztattak le az orosz hatóságok kémkedés miatt. A fogolycserét az akadályozza, hogy az USA nem tart fogva orosz kémet, aki fel tudna ajánlani fogolycserére.

US journalist Evan Gershkovich, arrested on espionage charges, stands inside a defendants' cage before a hearing to consider an appeal on his arrest at the Moscow City Court in Moscow on April 18, 2023. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Az Oroszországban fogva tartott Evan Gershkovich.
 Fotó: Natalija Kolesznyikova / AFP

A Biden-adminisztráció most a szövetséges nemzetekkel tárgyal, hogy segítséget kapjon az ügyben. Olyan orosz kémeket keresnek, akiket be lehetne vonni az üzletbe. A CNN-nek szivárogtató amerikai tisztségviselők azt is elmondták, hogy 

Joe Biden az Oroszország ellen kivetett szankciók enyhítését is kilátásba helyezheti, ha máshogy nem tudja hazahozni Whelant és Gershkovichot. 

A források szerint a kormány most azt méri fel, hogy milyen ajánlattal lehetne felkelteni a Kreml érdeklődését.

Az elsődleges megoldásnak a fogolycserét tartja Joe Biden, ehhez azonban először foglyokat kell szereznie. Állítólag a Fehér Ház már fel is vette a kapcsolatot olyan országokkal, ahol vannak fogva tartott orosz kémek. Ilyen Brazília, Norvégia és Németország, illetve a szovjet blokk több országa. 

Az egyik legértékesebbnek tekintett kémet Németországban tartják fogva.

Ő az orosz kémhálózat ezredese, Vadim Kraszikov, akiről úgy tudni, hogy Moszkva nagyon vissza akarja kapni.

A CNN arról írt, hogy a fogolycserebiznisz már régóta szerepel az USA tervei között, azonban Gershkovich letartóztatása felgyorsította a folyamatot.

Paul Whelan már régebb óta van Oroszország markában. Washington igyekezett bevonni őt a Brittney Griner-cserébe, ahol az USA az utolsó áruba bocsátható orosz foglyát adta vissza Moszkvának. Oroszország ekkor megtagadta Whelan átadását.