Szerbia fővárosában, Belgrádban egy tinédzser fiú lövöldözni kezdett egy iskolában. Nyolc diákot és egy iskolaőr is megölt, valamint további hat gyereket és egy tanárt megsebesített. A sérülteket kórházba szállították.

Parents and relatives of school pupils gather following a shooting at a school in the capital Belgrade on May 3, 2023. - Eight students and a security guard were killed during a school shooting in the Serbian capital of Belgrade on May 3, 2023 the interior ministry said, as police arrested a teenage student suspected of carrying out the attack.
Fotó: AFP

A szerb rendőrség jelentése szerint a lövöldöző fiú, akit K. K. monogrammal említenek, az apja fegyverét lopta el, és azzal kezdett mészárlásba. A fiú a hírek szerint 2009-es születésű, tehát 14 éves, és az intézmény diákja. A rendőröknek az iskola udvarán sikerült elfogniuk.

A jelentésből az is kiderült, hogy 

szerdán reggel 8 óra 40 perckor riasztották a rendőrséget a lövöldözés miatt. 

A bejelentést fogadó rendőr elmondta, a telefonban hallotta, hogy a háttérben lövések dördülnek.

Az Egyesült Államokkal ellentétben Európában, azon belül a balkáni térségben ritkák a lövöldözések. Hasonló mészárlásra utoljára 2013-ban volt példa Szerbiában, amikor egy háborús veterán 13 embert ölt meg egy közép-szerbiai faluban. Szerb szakértők már a 2000-es évek elején többször jelezték, hogy aggodalomra ad okot a kilencvenes évek háborúi után a lakosságnál maradt fegyverek száma.

BELGRADE, SERBIA - MAY 03: Police take security measures after a 7th grade student opened fire at the school, in Belgrade, Serbia on May 03, 2023. It is reported that a security guard and nine children were killed in school. Milos Miskov / Anadolu Agency
Fotó: AFP

Az iskolánál készült felvételeken az látszik, hogy hatalmas a káosz, miközben a rendőrök elvezetik a lövöldözőt. A fiúnak leakarták a fejét,  és úgy tuszkolták be egy rendőrautóba.

A sajtó megkérdezte a gyerekeket, hogy mit lehet tudni a lövöldöző fiúról. Egy diáktársa, akit E. M. monogrammal említenek, azt mondta, hogy az elkövetőt csendes fiúnak ismerik, aki „jól néz ki”.

Jó jegyei vannak, de nem sokat tudunk róla. Nem nyitott személyiség, de arra soha nem gondoltam volna, hogy ilyet tesz.

Az egyik szülő, Milan Milosevic arról beszélt, hogy a lányának éppen történelemórája volt a lövöldözéskor. Amint a hírekben meglátta, hogy mi történik, azonnal a helyszínre rohant. A lánya elmondta, hogy a diáktársa először a tanárukra lőtt rá, majd a többi gyereket kezdte lőni. A diákok az asztalok alá bújva próbáltak megmenekülni. A lány elmondta, hogy K. K. csendes volt, de jó tanuló.

A rendőrség lezárta az iskola környékét.