Helyi idő szerint hétfőn éjjel körülbelül egy ötvenfős fegyveres csoport támadta meg a Mol földgáz- és olajkitermelő üzemét Pakisztán északnyugati részén. Eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára a támadást, amelyben hat ember életét vesztette, köztük négy rendőr és két biztonsági őr.

Mol Group Galéria
Pakisztán, pakistan, Mol, olaj, finomító,
Fegyveres csoport támadta meg a Mol földgáz- és olajkitermelő üzemét Pakisztán északnyugati részén.
Fotó: Mol Group Galéria

A Mol a Világgazdaság kérdésére az incidenssel kapcsolatban azt írta: a Mol által üzemeltetett TAL Blockban található 2 kút közelében történt a támadás. 

A helyszínen Mol alkalmazott nem volt jelen, a területet őrző biztonsági erők (pakisztáni katonák és szerződéses biztonsági őrök) 6 tagja életét vesztette. A kutak termelését távoli eléréssel ideiglenesen leállítottuk és biztonsági üzemmódba helyeztük őket, ameddig a helyszíni hatósági vizsgálat befejeződik

– reagált a magyar vállalat. Hozzátették: a támadás az üzemi területtől távol történt, a termelés a többi kúton zavartalanul folyik. Az incidens nem befolyásolja a Mol pakisztáni termelését.

A brutális támadás, amely a Tehsil Tal tartományban található Manjikhel városánál történt, sokkolta a helyi közösséget. A támadók nehézfegyvereket is bevetettek az akciójuk során – írta meg a TNN pakisztáni hírportál.

Azóta kiderült, hogy a hősi halottnak nyilvánított négy rendőr a helyi 104-es számú szakaszban szolgált, és több mint két órán át védték az üzemet a terroristák ellen, mielőtt kötelességük teljesítése közben életüket vesztették.

A terroristák a támadás során négy gépfegyvert tárral, egy könnyű géppisztolyt tárral és gránátokat zsákmányoltak, valamint két, a századhoz tartozó puska is eltűnt.

Az incidensben több katona is megsérült, van, akit kórházban ápolnak.

A támadás elkövetőinek sikerült elmenekülniük a helyszínről. A hatóságok intenzív keresési műveleteket indítottak a környéken, hogy a menekülő terroristák nyomára bukkanjanak.