Suhajda Szilárd műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése szerdán, nepáli idő szerint este 19:30-kor érkezett, azóta nem jött hír a Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászóról – közölte szerda éjjel a küldetés kommunikációját segítő Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal. Nepálban azóta felkelt a nap, most kora délután van, de egyelőre senki sem látta Suhajdát, aki azóta sem jelentkezett be. 

20220929 hegymászás Suhajda Szilárd
Fotó: Dömötör Csaba - Nemzeti Sport
Fotó: Dömötör Csaba / Mediaworks

A bejegyzésben, ami Suhajda Szilárd saját Facebook-oldalára is felkerült, azt írták, hogy a hegymászó műholdas követője nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. 

A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár többórás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett

– írták.

A nyomkövető kihagyása nem szokatlan jelenség, a tavalyi Lhoce-mászás alkalmával két napig nem tudta senki, merre jár a hegymászó 

–  tették hozzá. Ugyanakkor a hegymászó az általában megszokotthoz képest nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton. Mint írták, felkértek két serpát, hogy menjenek fel Suhajda Szilárd elé a 4-es táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni. Bár Nepálban azóta már kora délután van, Suhajda azóta sem került elő. 

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd célja a Mount Everest 8848 méteres csúcsának elérése tisztán, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon még nem sikerült – közölte korábban az expedíció.

 

Borítókép forrása: Dömötör Csaba / Mediaworks