Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter azt javasolja, hogy az Európai Unióba érkező menedékkérők kérelmeit már az EU külső határain vessék alá előzetes átvilágításnak.

Special conference of agriculture ministers - restructuring of livestock farming
05 May 2023, Berlin: Cem Özdemir (Bündnis 90/Die Grünen), Federal Minister of Food and Agriculture, speaks at a press conference on the sidelines of the special conference of agriculture ministers on the "restructuring of livestock farming". Photo: Britta Pedersen/dpa (Photo by BRITTA PEDERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Cem Özdemir német gazdasági miniszter.
Fotó: AFP

Mielőbb tudni kell, ki lép be az területére, és meg kell vizsgálni, meddig akar itt tartózkodni

– emelte ki a zöldpárti Cem Özdemir, aki maga is török bevándorlók gyermeke, a Neue Osnabrücker Zeitung című német napilapban megjelent interjúban.

Azokat az országokat kiemelt figyelemmel kell kísérni, ahonnan az érkező menedékkérők nagy eséllyel az EU területén maradnak 

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az európai szolidaritás nevében ezeket az embereket tovább kell küldeni azon tagállamok valamelyikébe, amelyek részt vesznek a menedékkérők szétosztási rendszerében.

Özdemir hangot adott a német migrációs politikával kapcsolatos aggályainak, kiemelve a németországi török közösséget.

Továbbra is az a helyzet, hogy a Németországban török szülőktől született gyermekek jelentős része nem kapja meg az állampolgárságot. Így még mindig csak hazai külföldieket teremtünk

– jelentette ki Özdemir.

A mezőgazdasági miniszter szerint Németország migrációs politikája miatt a török közösség egy része Recep Tayyip Erdogan török államfővel szimpatizál.

A nyilatkozatnak nem csak az a pikantériája, hogy a miniszter török származású – van magyar vonatkozása is. A magyar kormány már a 2015-ös menekülthullám óta sürgeti, hogy az uniós határoknál kell megállítani az illegális áradatot, amire – és a magyar határvédelmi intézkedésekre,– a német politikusok és média kórusban fanyalgóan vagy még inkább támadólag reagált.