A NATO-tag Norvégia partjainál kötött ki szerdán a világ legnagyobb hadihajójaként számon tartott USS Gerald Ford repülőgép-hordozó, amely egy hét múlva a norvég hadsereggel közös hadgyakorlaton vesz részt. A norvég köztelevízió élőben közvetítette, ahogy a hajó befut a főváros melletti kis tengeröbölbe.

NORWAY-RUSSIA-US-WARSHIP
The 337-metre (1,106-foot) USS Gerald R. Ford aircraft carrier of the US Navy is seen in the Oslo Fjord, here seen from Ekebergskrenten in Oslo, Norway, on May 24, 2023. The ship is the world's largest warship and will be in port in Oslo for four days. Russia's embassy in Norway on Tuesday, May 23, 2023 hashly criticised the visit by the US aircraft carrier to Oslo as an "illogical and harmful" show of force. (Photo by Javad Parsa / NTB / AFP) / Norway OUT
Fotó: AFP

Oroszország oslói nagykövetsége az eseményre reagálva közölte, az „ekkora mértékű erődemonstráció indokolatlan és káros”. 

Norvégia az Észak-sarkvidék 198 kilométeres határán osztozik az oroszokkal.

Az atommeghajtású monstrumot a norvég fegyveres erők egy hajója kísérte az Oslo-fjord vizeire, fegyveresekkel a fedélzetén. A hadsereg közleményben hívott fel arra, hogy minden vízi járműnek legalább fél kilométeres távolságot kell tartania a repülőgép-hordozótól, és a térségben repüléstilalmi övezetet hoztak létre.

Megerősítené a tenger alatti infrastruktúra védelmét Norvégia

A Norvég Országos Biztonsági Hatóság az észak-európai ország tenger alatti infrastruktúrájának a jobb védelmét szorgalmazta a szabotázsakciókkal szemben, a biztonsági hiányosságokra és az ukrajnai háborúra tekintettel.

A hivatalos norvég katonai megnyilatkozások szerint az amerikai hadihajó küldetését különleges lehetőségnek tekintik a kapcsolatok szorosabbra fűzésére „legfontosabb szövetségesükkel, az Egyesült Államokkal”.

A USS Gerald Ford először kötött ki külföldön, 

amit sokan néztek végig a partról. A legkorszerűbb repülőgép-hordozón mintegy 2600 matróz szolgál, 600-zal kevesebb, mint a korábbi generációk hasonló hajóin.