Spanyolország véget vethet az aranyvízum-programnak, amely tartózkodási engedélyre jogosítja azokat a külföldieket, akik ingatlanba fektetnek – legalábbis ezt állítja az egyik baloldali párt vezetője, aki tárgyalásokat folytat erről a kormánnyal.

Ingatlanbefektetésért tartózkodási engedély.
Fotó: Steve Sparrow / AFP


Iñigo Errejon hétfőn számolt be újságíróknak arról, hogy pártja, a Mas Pais előzetes egyetértésre jutott a társadalombiztosításért felelős tárcával a program befejezéséről. Az aranyvízum lehetővé teszi, hogy

három évre lakhatási engedélyt kapjanak a családjukkal együtt azok, akik legalább 500 ezer euró értékben vásárolnak ingatlant Spanyolországban. 

(Egy euró 372 forint.)
„A spanyol állampolgárságot nem lehet megvásárolni” – jelentette ki Errejon a Reuters tudósítása szerint, hozzátéve, hogy az aranyvízum-program vezetett a lakásárak „brutális” emelkedéséhez, és kikényszerítette a helyieket a jobb környékekről anélkül, hogy egyetlen új munkahelyet teremtett volna.

A picture taken on April 30, 2013 shows the reflection of a crew member cleaning a yacht before the 30th edition of the "Palma Boat Show" in Palma de Mallorca. AFP PHOTO / JAIME REINA (Photo by JAIME REINA / AFP)
A baloldali pártok szerint az aranyvízum okolható az ingatlanárak brutális emelkedéséért.
Fotó: Jaime Reina / AFP


Az illetékes minisztérium nem erősítette meg a program befejezését. A tárgyalásokat ismerő egy forrás szerint még nem jutottak megállapodásra, mivel a tárca még vizsgálja a pártok javaslatait. Azt azonban korábban az El Pais című újság is jelentette, hogy a kormány fontolgatja a feltételek szigorítását.
 

Az Európai Bizottság is sürgeti a tagállamokat, hogy mondják fel azokat a programokat, amelyek állampolgárságot adnak befektetőknek,

és szigorítsák az ellenőrzéseket, mielőtt tartózkodási engedélyt adnak ki. Brüsszel szerint ugyanis ez biztonsági kockázatokkal jár, és növeli a pénzmosás veszélyét.
Portugália márciusban jelentette be, hogy véget vet a hasonló lehetőségnek.
Az aranyvízum-program 2013-ban indult Spanyolországban, és tavaly novemberig majdnem ötezer tartózkodási engedélyt adtak ki, a statisztikák szerint a legtöbbet kínaiaknak. Újabban azonban az amerikaiak is megindultak az „aranyútlevelekért”.
Errejon szerint az aranyvízum „hátsóajtós kiváltságokat” biztosít milliomosok számára, és „egyfajta gyarmattá változtatja Spanyolországot, gyakran mocskos pénzt vonzva” így az országba.