Alekszandr Lukasenka eltűnt a nyilvánosság elől, egy vasárnap tartott minszki beszédét az ország miniszterelnöke olvasta fel helyette – jelentette a BelTA fehérorosz állami hírügynökség. Az elnök öt nappal korábban rosszullétre hivatkozva kihagyta a győzelem napi megemlékezések egyes programjait is.

Belarus' President Alexander Lukashenko attends the Victory Day military parade at Red Square in central Moscow on May 9, 2023. Russia celebrates the 78th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II. (Photo by Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP)
Fotó: AFP

Az idén fordult elő először, hogy a fehérorosz elnök nem tartott beszédet Minszkben, a győzelem napja alkalmából – erről a The Guardian írt. Az elnöki hivatal nem ad tájékoztatást az állapotáról, sem arról, hogy hol tartózkodik. Az Euroradio ellenzéki hírportál azt közölte, hogy 

az elnököt szombaton a minszki kórházba szállították.

 A Podyom portál egy meg nem nevezett parlamenti képviselőre hivatkozva azt írta, hogy Lukasenka beteg és pihenésre van szüksége. Az esetről szokatlan módon az orosz Kommerszant újság is beszámolt a fehérorosz ellenzéki médiára hivatkozva.

Szabotőröktől retteg Lukasenka, már kongatja a vészharangot a fehérorosz elnök

Alekszandr Lukasenka attól tart, hogy külföldi szabotőrök szivárognak az országba. A fehérorosz kormány fokozza a védelmi készültséget.

A 68 éves Lukasenka 1994 óta vezeti Fehéroroszországot. A legutóbbi választások alkalmával történt zavargások leverésében Oroszországtól kapott segítséget, illetve 2022-ben engedélyt adott Moszkvának, hogy az orosz csapatok Fehéroroszország területéről is megtámadják Ukrajnát.

A fehérorosz külügyminiszter, Szergej Aleinik hétfőn háromnapos moszkvai látogatásra indul.