Nemzetközi gazdaság

Szabotőröktől retteg Lukasenka, már kongatja a vészharangot a fehérorosz elnök

Alekszandr Lukasenka attól tart, hogy külföldi szabotőrök szivárognak az országba. A fehérorosz kormány fokozza a védelmi készültséget.

Komoly aggályokat fogalmazott meg a fehérorosz elnök a hazájára leselkedő veszélyekkel kapcsolatban. Alekszandr Lukasenka kedden kijelentette, hogy egyre több ellenséges szabotőr próbál meg beszivárogni az országba, ezért utasításba adta az illetékes szerveknek, hogy mielőbb tegyék meg a szükséges biztonsági intézkedéseket – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség.

Lukasenka, fehérorosz
Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök attól tart, hogy külföldi szabotőrök szivárognak az országba.
Fotó: Natalia Kolesnikova

 

A helyzet nem tűrhet halasztást, reagálnunk kell a történésekre. A kormányt, a védelmi, a biztonsági és a rendvédelmi szerveket arra utasítottuk, hogy dolgozzanak ki intézkedési tervet annak érdekében, hogy megakadályozzák a különféle szabotőrök behatolását Fehéroroszország területére

 

– jelentette ki.

Az elnök szerint a helyzet Fehéroroszország körül továbbra is feszült, a a belorusz határok közelében növeli katonai potenciálját és a határon különféle provokációkat hajt végre.

Ivan Tertel, a fehérorosz állambiztonsági bizottság elnöke arra számolt be, hogy a hozzá beérkező hírszerzési és egyéb információkból arra lehet következtetni, hogy a Fehéroroszország körül kialakult helyzet várhatóan tovább fog romlani.

Lukasenka keddre összehívott egy kormányülést is a védelmi, biztonsági és rendvédelmi szervek vezetőinek részvételével, amelynek a témája a biztonság, a közrend és az államhatár védelme.

Moszkva: a Nyugatnak semmi köze a fehéroroszországi atomrakéta-telepítéshez

Oroszország csak a saját dolgával törődik, de közben legfőbb szövetségese, Fehéroroszország biztonságára is figyel. Az nem foglalkoztatja, hogy a nyugati országoknak mi a véleménye az atomrakétákról és azok Fehéroroszországba helyezéséről.

 

 

Belarusz háború Fehéroroszország Ukrajna Oroszország Aljakszandr Lukasenka
Kapcsolódó cikkek