A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál tavaly ősszel indult büntetőeljárás a gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás miatt, összesen már tizenkét nyomozócsoport dolgozik az ügyön – olvasható a police.hu oldalán.

gyógyászati segédeszköz csalás cipő
Fotó: police.hu

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságon is több büntetőeljárás van folyamatban ebben az ügycsoportban.  

A bizonyítékok alapján 2018 és 2022 között összesen közel 100 millió forint állami támogatást igényelt vissza jogosulatlanul egy szegedi ortopédeszközöket gyártó cég az általa legyártott gyógyászati segédeszközök után.

Mindezt az illegális tevékenységet a kft. ügyvezetője irányította úgy, hogy három orvost is beszervezett az ügyletbe. Ők voltak azok, akik orvosi vényekre különböző ortopéd termékeket írtak fel úgy, hogy általában a beteget meg sem vizsgálták, mivel a gyógyászati segédeszközre szüksége sem volt. 

A nyomozás arra is fényt derített, hogy volt olyan szociális intézmény, ahol a padláson zsákszámra álltak a legyártott és a gondozottak nevével ellátott, ugyanakkor számukra szükségtelen eszközök, melyek nagy része nem is megfelelő minőségben lett legyártva. Ezen termékek között voltak ülőkorzettek, fűzők, járógépek, járókeretek, kerekesszékek, illetve botok.

A fenti orvosok egyike kapcsolatban állt egy másik, kisebb szegedi céggel is, amely szintén gyógyászati segédeszközöket gyártott. Náluk is többször előfordult, hogy jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat. 

Május 23-án kora reggel elfogtak a fenti orvosok közül kettőt, valamint a kisebb szegedi cég ügyvezetőjét 

– áll a közleményben. 

Lakásaikban lefoglaltak minden releváns iratot, eszközt, készpénzt.

gyógyászati segédeszköz csalás cipő
Fotó: police.hu

A két orvost, valamint az ügyvezetőt gyanúsítottként hallgatták ki költségvetési csalás miatt, majd a két orvost bűnügyi őrizetbe vették, míg a kisebb cég vezetője szabadlábon védekezik. 

Rajtuk kívül gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben érintett harmadik orvost is, aki a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozócsoportnál folyamatban lévő ügyben már szintén gyanúsított, és jelenleg letartóztatásban van. Az illegális tevékenységet irányító és a három orvossal kapcsolatban álló nagyobb cég vezetőjét is meggyanúsították. 

A most elfogott három személlyel együtt az ügycsoportnak már 44 gyanúsítottja van

  • 18 orvos, 
  • 14 cégvezető, 
  • 9 alkalmazott 
  • és 3 orvosi asszisztens. 

Jelenleg a két őrizetben lévő orvos mellett a visszaélések miatt tizenöten vannak letartóztatásban, tizenegyen bűnügyi felügyelet alatt állnak, a többiek viszont szabadlábon védekeznek.


 Borítókép forrása: police.hu