Közélet

Ukrajna fővárosa az elmúlt tíz napban mindig rakétatámadásra ébredt

Kijev 50 nap viszonylagos nyugalom után az orosz támadások egyik fő célpontja lett. A fővárost 10. napja éri rakétatámadás.

Az elmúlt napokban rendszeresen a légvédelmi szirénák zúgására ébredhettek Kijev lakói. A várost majdnem két hónapig békében hagyta Oroszország, azonban májusban ismét célkeresztbe került.

Fotó: Ukrinform / Rex / Shutterstock

Egymást követő 10 napon is volt rakéta- vagy dróntámadás az ukrán főváros ellen – írta meg a Sky News. Kijev katonai adminisztrációjának vezetője arról számolt be, hogy Oroszország Shahed drónokat küld a város ellen.

Ez egy több hullámban végrehajtott támadás, rövid időközönként érkeznek érkeznek a drónok és a rakéták 

– mondta Szerhij Popko vezérezredes. Hozzátette, hogy Moszkva ezzel a város légvédelmét próbálja kimeríteni, illetve pszichológiai nyomást akarhat gyakorolni a civil lakoságra.

A vezérezredes kijelentette, hogy a légvédelem minden célpontot megsemmisített Kijev felett.

Kadirov Ukrajnára szabadítja melegeket irtó jóbarátját és öngyilkos merénylőit

Tusajev tábornokról már tavaly azt terjesztették, hogy elesett a harcokban, de úgy tűnik, ez nem volt valós információ.

Rishi Sunak üzent Putyinnak

Miközben Ukrajnában továbbra is zajlik a harc, a G7-országok vezetői Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Japánban ülnek össze, hogy megvitassák az Oroszország ellen hozható további intézkedéseket.

A brit miniszterelnök egy Hirosimában adott interjúban beszélt arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek meg kell értenie, hogy Nagy-Britannia nem fog felhagyni Ukrajna támogatásával.

Nem megyünk el

– jelentette ki Sunak, majd bejelentette, hogy országa betiltja az orosz gyémántok bevitelét az Egyesült Királyságba. A miniszterelnök bízik benne, hogy a többi G7-ország is követni fogja ezt a példát.

Oroszországnak meg kell értenie, hogy rendíthetetlenek vagyunk Ukrajna támogatását illetően. Ez nemcsak egy átmeneti szeszély, hanem egy hosszú távú terv 

– magyarázta.

 

Kijev rakétatámadás G7
Kapcsolódó cikkek