Fontos a feszültség enyhítése Belgrád és Pristina között, a régió stabilitásának biztosítása mindkét fél felelőssége – jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben Jakov Milatovic montenegrói elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön. Jens Stoltenberg aláhúzta, a jelenléte Koszovóban azt mutatja, hogy mennyire fontos a katonai szövetség számára a régió békéje és stabilitása.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg (R) and President of Montenegro, Jakov Milatovic shake hands at the end of a joint statement at the NATO headquarters in Brussels on June 22, 2023. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: AFP

Kijelentette: 

a szövetség támogatja az által megkezdett munkáját, hogy párbeszéd formájában segítse a Szerbia és Koszovó közötti feszültség enyhítését.

A főtitkár reményét fejezte ki, hogy párbeszéd mindkét fél számára megfelelő békés megoldást hozhat. A NATO koszovói missziójával segíti e cél megvalósulását, amelynek érdekében nemrégiben fokozta jelenlétét az országban – tájékoztatott.

Arra biztatjuk a feleket, hogy előremutatóan és egymás iránti tisztelettel köteleződjenek el a megoldást segítő párbeszéd folytatása mellett, és arra, hogy tartózkodjanak minden olyan egyoldalú lépéstől, amely a feszültség elmérgesedését eredményezheti

– tette hozzá a NATO főtitkára.

Nem tárgyal a koszovói miniszterelnökkel Vucic

Amíg nem engedik szabadon a zavargások szervezőit, addig nem ül tárgyalóasztalhoz a szerb elnök.

Jakov Milatovic azt mondta, országa támogatja a békét hozó párbeszéd fenntartását Belgrád és Pristina között, Montenegró számára ugyanis különösen fontos a régió stabilitása.

A feszültségek enyhítésére szólítunk fel és arra, hogy mindkét fél tartózkodjon a meggondolatlan lépésektől

– tette hozzá a montenegrói elnök.