A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt. Amennyiben régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, akkor érdemes megnézni, milyen értéket képvisel az ingatlan. A lakásbiztosítási adatok szerint ugyanis 2018-ban még 28 millió forint volt a lakóingatlanok átlagértéke, tavaly viszont már 47 milliót tett ki. Érdemes a viharszezon előtt felkészíteni az épületeket, ha pedig megtörtént a baj, akkor kulcsfontosságú a károk pontos dokumentálása – derült ki a Netrisk.hu legfrissebb közleményéből.

20220425 ÓnodViharkár riport.Több helyen rendkívül heves széllel és jégesővel kísért zivatarok voltak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország 20220425 Ónod

Viharkár riport.
Több helyen rendkívül heves széllel és jégesővel kísért zivatarok voltak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország
Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

Villámlás, orkánerejű szél, jégeső – ezek az elmúlt évek tapasztalatai alapján a leggyakoribb viharkárok késő tavasszal és nyáron. Ezek komoly károkat is okozhatnak a lakóingatlanokban.

 

A lakásbiztosítási szerződésre, különösen, ha az öt évvel ezelőtti vagy korábbi, azért érdemes rápillantani, mert az ingatlan biztosítási értéke alacsonyabb lehet a piacra jelenleg jellemző áraktól. Arról nem is beszélve, ha nagyobb beruházás volt az elmúlt években, például napelemes rendszer került a tetőre, amelyben kárt tehet egy vihar

 

– emelte ki Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

A szakértő hozzátette, hogy ha a biztosított ingatlan valódi, úgynevezett újjáépítési értéke meghaladja a biztosításban szereplő maximális összeget, akkor baj esetén ez jelentős, akár több millió forintos veszteséget is okozhat. Azaz a károsultak nem biztos, hogy a kár teljes összegéhez hozzájutnak.

Az online biztosítási portál adatai alapján a lakásbiztosítási szerződések 70 százalékánál négyzetméterenként 600 ezer forintnál alacsonyabb érték szerepel.

A fővárosi ingatlanok esetén a lakásbiztosítást kötők 62 százaléka 400–600 ezer forint közötti összegre biztosította az ingatlanja egy négyzetméterét. Márpedig az elmúlt évek áremelkedéseinek következtében az újjáépítési összeg az ország több régiójában, nagyvárosában ennél jóval magasabb lehet.

A drágulást jól mutatja, hogy a Netrisknél kötött lakásbiztosításoknál az ingatlanok átlagértéke tíz éve, 2013-ban 23 millió, öt évvel ezelőtt, 2018-ban 28 millió, tavaly pedig már 47 millió forint volt.

A legtöbb lakásbiztosítás esetén azonban ezt az értéknövekedést még nem követték le.

A szakértő szerint a már meglévő lakásbiztosításokhoz több kiegészítő biztosítást lehet kötni, amely a viharokkal járó fokozott kockázatokat mérsékelheti. A Netrisk adatai szerint sokan kötnek kiegészítő biztosítást viharra, felhőszakadásra, jégverésre, villámcsapásra vagy villámárvízre.

Mozgalmas napokkal kezdődött az idei viharszezon

Eseményekkel teli napokkal kezdődött az országos jégkármérséklő rendszer idei szezonja. A szokásostól eltérően április végén többször volt szükség a talajgenerátorok működésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint a leghosszabb ideig Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében volt szükség a berendezések munkájára.

Nem csupán a biztosítás, a megelőzés is kulcsfontosságú lehet. A viharszezon előtt érdemes az ereszcsatornákat megtisztítani, a tetőt ellenőrizni és a lazábban illeszkedő cserepeket megfelelően rögzíteni. A nyílászárókat (ajtók, ablakok) nagy vihar esetén célszerű bezárni.

Amennyiben a baj bekövetkezik, kiemelte fontos a károk dokumentálása fotókkal és pontos leírással. Ez ugyanis jelentősen megkönnyíti és meggyorsítja a kárfelmérést, annak köszönhetően hamarabb megérkezhet a kártérítés összege.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentése szerint a 70 kilométer/órát meghaladó szélvihar emberre, állatra veszélyes károkat okozhat. Az épületekről leszakíthatja a tetőfedeleket, megrongálhatja a vezetékeket, ezekkel összefüggésben áramszünetet okozhat, fákat csavarhat ki.