Közélet

Hatalmas lőszerrendelést adhat le a német kormány

A német fegyvergyártó, a Rheinmetall lehet a nyertese a közel 120 millió eurós rendelésnek.

Újabb jelentős rendelést adhat le Németország a Rheinmetallnak, hogy feltöltse fogyatkozó lőszerkészleteit. Olaf Scholz kancellár kormánya egy múlt pénteki dokumentum szerint 28 878 lőszert vásárolna a PzH 2000-es önjáró lövegekhez, 118,5 millió euróért.

A vásárlást a német parlament alsóházának költségvetési bizottsága még ebben a hónapban jóváhagyhatja, ám ez csak az első lehet azon rendelések sorában, melyek keretében a jelenleg mintegy 20 ezres német 155 milliméteres lőszerkészletet 2031-ig 230 ezer darabosra hizlalják.

Fotó: Axel Heimken / AFP

Németország egyszerre az egyik legbőkezűbb támogatója az orosz invázió ellen küzdő Ukrajnának, és próbálja közben saját hadseregét is modernizálni, miután évtizedekig elhanyagolta. A PzH 2000-esekből Németország 14-et adott Ukrajnának, de Berlin többek között Leopard 2-es harckocsikkal, Marder gyalogsági harcjárművekkel, IRIS-T és Patriot légvédelmi rendszerekkel is segíti Kijevet.

Hétfőn Scholz a NATO-főtitkárával, Jens Stoltenberggel az oldalán arról beszélt, hogy a kormánya ösztönzi a német fegyvergyártókat kapacitásaik bővítésére, és figyelmeztetett arra is, hogy az orosz–ukrán háború sokáig húzódhat.

A Rheinmetall már bővítette kapacitásait, így egy új gyártósort állított üzembe a Hamburg melletti Unterluessben. A lőszereket a Bloomberg által megismert dokumentum szerint a cég három részletben szállítja majd, 9100 érkezik 2024-ben, 12 000 2025-ben és 7778 2026-ban.

 

Németország Leopard 2 Ukrajna
Kapcsolódó cikkek