Több mint 12 ezerszer játszották le 2022-ben a hazai rádiók a Szikora Róbert közreműködésével készült ValMar-szerzeményt, az Úristent. A legnépszerűbb dalok közül viszont csak hat íródott ebben az évtizedben – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, amely a magyar rádiók zenei repertoárját és a zenei toplistákat vizsgálta 2022-ben a médiaszolgáltatók adatai alapján.

20221001 BudapestA 65 éves Ötöslottó Szuperkoncertje.fotó: Nagy Zoltán (NZ)Metropolképen: VALMAR, Marics Peti, Valkusz Milán és Szikora Róbert 20221001 Budapest
A 65 éves Ötöslottó Szuperkoncertje.
fotó: Nagy Zoltán (NZ)
Metropol
képen: VALMAR, Marics Peti, Valkusz Milán és Szikora Róbert
ValMar, Marics Peti, Valkusz Milán és Szikora Róbert. Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

A teljes kínálatban a legtöbbet játszott zenekarnak a Wellhello számított, a külföldi művészek közül egy albán származású amerikai énekesnő volt a legnépszerűbb: Ava Max. A második helyezett Ed Sheeran, a háromszoros Grammy-díjas angol énekes volt.

A vizsgált rádiók több mint 12 ezerszer játszották le a Szikora Róbert közreműködésével készült ValMar-szerzeményt, az Úristent, amely 2022-ben jelent meg. 

A legnépszerűbb számot – a dal címe ABCDEFU – Gayle énekelte, és 11 ezernél is többször volt hallható a magyar kereskedelmi, közösségi, de még a közszolgálati rádiókban is.

Jellemző, hogy a hálózatos szolgáltatók ugyanazt a zenészt részesítik előnyben: a Karc FM az Edda Műveket és az LGT-t, a Magyar Katolikus Rádió Kövi Szabolcsot és a The Crossoverst, a Mária Rádió a Gáspár Károly Triót, Győrfi Albertet és Szentpéteri Csillát, a Best FM a Kowalsky meg a Vegát, a Szent István Rádiók a Magyar Állami Operaház Kórusát, a Rádió 1 pedig a Wellhellót. 

A zenék hosszát tekintve nem mutatkoztak nagy eltérések a külföldi és a magyar zeneszámok között. Átlagosan 3 perc 30 másodpercesek voltak. A 2022-ben hallható szerzemények negyede két évnél, fele pedig hét évnél fiatalabb volt. 2022-ben elsősorban 2021-ben „piacra került” zenéket (13,4 százalék) játszottak a rádiók, melyek több mint fele (54,9 százalék) külföldi volt.

Fesztiválszezon titkos sztárgázsikkal

Jellemzően legalább 15 hónappal az adott időpont előtt szoktak elindulni az egyeztetések a fellépőkkel.