A februárban az amerikai légtérben lelőtt kínai léggömb nem gyűjtött hírszerzési információkat a Pentagon helyi idő szerint csütörtök esti közlése szerint. Annak idején az amerikai hadügyminisztérium szóvivője a léggömb hírszerzési képességeivel indokolta az eszköz lelövését.

Az időközben elvégzett vizsgálatok azonban nem igazolták ezt a feltételezést, mivel a léggömb nem gyűjtött hírszerzési információkat, miközben áthaladt, átrepült az Egyesült Államok felett – jelentette be Pat Ryder dandártábornok.

Le ballon espion chinois abattu par l'armée américaineLe ballon espion chinois abattu par l'armée américaine le 4 février 2023 Chinese spy balloon shot down by US military on 04/02/2023
Fotó: Northfoto

A világszerte heves érdeklődést kiváltó emlékezetes eset jelentősen rontotta Washington és Peking egyébként is fagyos viszonyát, és az állítólagos kémléggömb lelövése miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter pekingi útját is elhalasztották.

Kína mindvégig azon az állásponton volt, hogy ágyúval lőttek verébre – egyébként ez volt az F–22-es típusú amerikai vadászgép első légigyőzelme, amihez egy több száz ezer dolláros rakétát használtak –, és hogy egy a szél által eredeti útvonaláról letérített polgári hasznosítású, meteorológiai célokat szolgáló léggömbről volt szó.