Már a jövő héten sor kerülhet Anthony Blinken pekingi látogatására, melyet a kémléggömbök feltűnése miatt halasztottak el korábban. Ez lehet az első alkalom Mike Pompeo korábbi külügyminiszter 2018-as útja óta, hogy hasonló szintű látogatásra sor kerül.

Az ügyre rálátó két forrás egyike szerint az amerikai külügyminiszter a jelenlegi, közel-keleti útját követően érkezhet meg az ázsiai országba, ugyanakkor a terveket még véglegesítik, így azt sem az amerikai külügyminisztérium, sem a washingtoni kínai követség nem erősítette meg. A kínai követség szóvivője csak annyit közölt, hogy Kína nyitott az Egyesült Államokkal folytatott párbeszédre.

Fotó: AFP

Ha az útra sor kerül, Blinken éles kritikákra számíthat a republikánusok részéről, különösen a csütörtöki sajtóhírek tükrében, melyek szerint Kína hírszerzési központot hozna létre Kubában. Azonban ezen állítások valóságát az Egyesült Államok és Kuba is tagadta – olvasható a Politico beszámolójában.

A Biden-adminisztráció az elmúlt időszakban igyekszik enyhíteni a feszültséget Kínával szemben, miután a kapcsolatok majdnem teljesen összeomlottak a februári léggömbügyet követően. 

Májusban titkos látogatást tett az országba William Burns CIA-igazgató, és a G7 hirosimai  csúcstalálkozóján Joe Biden arról beszélt, hogy olvadásra számít az amerikai–kínai viszonyban.

A héten Kínában járt Daniel Kritenbirk Kelet-Ázsiáért és a csendes-óceániai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes és a Nemzetbiztonsági Tanács kínai és tajvani ügyekért felelős igazgatója, Sarah Beran is, látogatásuk célja pedig a kommunikációs csatornák nyitvatartása és magasabb szintű látogatásokról szóló megbeszélések voltak – mondta kedden John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő.

A kínai külügyminisztérium az elmúlt hetekben nyilvánosan nem fogadta kedvezően a Biden-adminisztráció erőfeszítéseit, felidézve az amerikai high-tech exportkorlátozásokat, a Tajvannak eladott amerikai fegyvereket és a G7 törekvéseit, hogy kevésbé függjön Kínától.

Biden olvadásról szóló szavait követően az Egyesült Államokban járt Vang Ven-tao kínai kereskedelmi miniszter, aki találkozott amerikai kollégájával, Gina Raimondóval és Katherine Tai kereskedelmi megbízottal. Peking Lloyd Austin hadügyminiszter azon kérését, hogy megbeszélést folytasson kínai kollégájával, Li Sang-fuval, azonban elutasította.