Az amerikai hadsereg által az Atlanti-óceán felett lelőtt kínai léggömb képes volt arra, hogy kommunikációs jeleket gyűjtsön, és annak a kínai hadsereg által irányított megfigyelőballon-flottának volt a része, amely öt kontinens több mint 40 országa fölött repül és gyűjt adatokat – írta az Egyesült Államok külügyminisztériumának közleménye alapján a The New York Times.

kémballon, kínai léggömb
Washington szerint biztosan kémballon volt a kínai léggömb.
Fotó: AFP

Az Egyesült Államok az átrepülésekből származó nagy felbontású képeket használt fel a léggömb képességeinek felméréséhez. Ez alapján megállapították, hogy

a léggömb felszerelése egyértelműen hírszerzési feladatokra utal, teljesen eltért az időjárási léggömbök fedélzetén lévő berendezésektől.

Az amerikai külügy szerint a léggömb több antennával rendelkezett, és egy olyan eszközzel, amely nagy valószínűség szerint képes kommunikációs jelek gyűjtésére és földrajzi helymeghatározásra is. A ballonon lévő napelemek elég nagyok voltak ahhoz, hogy energiát termeljenek több aktív szenzor működtetéséhez.

A portál cikke szerint az amerikai kormányzat biztos abban, hogy a léggömböt gyártó cég közvetlen kereskedelmi kapcsolatban állt a kínai hadsereggel, a hadsereg hivatalos beszerzési portáljának adatai szerint. A céget azonban nem nevezték meg.

Fotó: AFP

Az Egyesült Államok mérlegeli a lehetőségét annak, hogy lépéseket tegyen a Kínai Népi Légierővel szemben a léggömb amerikai légtérbe való behatolása miatt. Közleményüket azzal zárták, hogy megvizsgálják azoknak az átfogó erőfeszítéseknek a körét is, amelyekkel le lehetne leplezni Kína szélesebb körű megfigyelési tevékenységeit, amelyek veszélyt jelentenek az amerikai nemzetbiztonságra.

Japán felett már évekkel ezelőtt megjelentek az USA-ban lelőtt kínai léggömb elődei

Japán az amerikai hatóságok közreműködésével fogja megvizsgálni, hogy milyen jellegű – mindeddig azonosítatlan – repülő tárgyak jelentek meg a szigetország felett az utóbbi években – jelentette be a tokiói kormányszóvivő csütörtökön.