A régóta környezetvédő hírében álló III. Károly király lejjebb tekerte a fűtést a királyi udvar házaiban, hogy csökkentse a károsanyag-kibocsátást – derül ki a Buckingham Palota által csütörtökön közzétett éves jelentésből.

A királyi család adófizetői kiadásait taglaló dokumentum szerint a télen az uralkodó a fűtést 19 fokig tekerte le a palotákban. Ugyanakkor Michael Stevens kincstárnok felhívta a figyelmet arra is, hogy a királyi család sokat is spórolt az energián.

The,Buckingham,Palace,With,Garden
The Buckingham Palace with garden
Fotó: Matous Stehlik

A tavalyi év eseménydús volt a brit uralkodói ház számára, hiszen előbb II. Erzsébet trónra lépésének 70. évfordulóját ünnepelték, majd később el kellett temetniük az egykori királynőt. A jelentés szerint erre 1,6 millió fontot költött a királyi család, ugyanakkor ez csak töredéke a költségeknek, amely a kormány számításai szerint 162 millió fontot tehetett ki, amiben a temetés kapcsán felmerülő rendőri és biztonsági kiadások is benne vannak – írja a Reuters.

Az uralkodó család kiadásai 5 százalékkal, 107,5 millió fontra emelkedtek, főként a személyzeti kiadások növekedése miatt, 

miközben a Crown Estate-ből, a királyi igatlanportfólióból befolyó szuverén támogatás változatlanul 86,3 millió font maradt, míg az egyéb jövedelmek enyhe csökkenés után 9,8 millió fontot tettek ki.

A jelentés szerint az etnikai kisebbségi dolgozók aránya 9,7 százalék volt, így nem sikerült elérni azt a célt,a mely tavaly év végére 10 százalékot tűzött ki. Az új cél 2025-re szeretné azt elérni, hogy az alkalmazottak 14 százaléka legyen valamelyik etnikai kisebbség tagja. Ezen népesség aránya egyébként Angliában és Walesben 18 százalék a kormány adatai szerint.

A fűtéssel és más földgázzal kapcsolatos karbonkibocsátás 19 százalékot csökkent, főként azért, mert III. Károly letekerte a termosztátot, míg az utazási kibocsátás 43 százalékkal mérséklődött. A királyi család tájékoztatása szerint a trónörökös Vilmos herceg az örökölt Cornwall hercegségnek köszönhetően 6 millió fontot kapott, ugyanakkor Harry és Meghan elköltöztek a Frogmore Cottage nevű házból a Windsor kastélyhoz tartozó birtokon, sőt az összes adófizetők által finanszírozott kiadást is megtérítették. Arra azonban nem tér ki a jelentés, hogy András herceg kiköltözött-e a Royal Lodge nevű otthonából, amelyet sajtóhírek szerint bátyja szeretett volna elérni.