Nemzetközi gazdaság

A Windsorok vagyona: Károly király kincse

III. Károly trónra kerülésével nem csak a királyi címet örökli meg, de több milliárd font értékű vagyonhoz is jut.

A következő napokban a világ figyelme II. Erzsébet temetésére irányul . Érdemes azonban számba venni azt is, hogy a trónra lépő III. Károly mekkora vagyont örököl.

II. ERZSÉBET; III. KÁROLY
Fotó: Yui Mok

A Forbes magazin tavaly a királyi család vagyonát 28 milliárd dollárra tette, ezzel a Windsor-ház – nem meglepő módon – egyike a leggazdagabb brit családoknak. 

A vagyontárgyak között van az ikonikus Buckingham-palota vagy például a koronaékszerek.

De vannak kevésbé látványos elemek is: irodaházak, földek vagy egy krikettpálya Londonban. Az alábbiakban felsoroljuk a legértékesebb vagyonelemeket.

The Crown Estate

A 16,5 milliárd fontot érő ingatlanportfólióban egyebek között London West End negyedében található kereskedelmi célú ingatlanok találhatók. A nemrég záródott pénzügyi évben a portfólió 327,8 millió font üzemi nyereséget hozott, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Fontos hozzátenni, hogy

az ebből származó bevétel a mindenkori brit államháztartást illeti meg,

amely egy viszonylag bonyolult pénzügyi konstrukció révén cserébe a portfólió nyereségének 25 százalékának megfelelő illetményt biztosít a királyi háznak. A múlt évben ez 86,3 millió font volt.

A Cornwalli hercegség

Az egymilliárd fontra becsült birtok az uralkodó örökösét illeti, Károly trónra kerülésével idősebb fiát, Vilmos herceget illeti majd meg. A hercegséghez tartozó területek Anglia délnyugati részén helyezkednek el, de a portfólióba tartozik

egy londoni krikettpálya is,

ennek üzemi eredménye tavaly 24,6 millió font volt, 16 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Queen Elizabeth II and Duke of Edinburgh at Windsor joined by Sugar, one of the Royal corgis.   (Photo by PA Images via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A Lancasteri hercegség

A 818 millió font értékű portfólió egyes vagyonelemei szerte az országban megtalálhatók, tavaly 23,3 millió font üzemi eredményt mutattak ki, 4 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt.

A királyi vagyonnal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy

a mindenkori uralkodó adómentességet élvez.

Ennek ellenére Károly – még herceg korában – és édesanyja is önkéntesen fizetett némi adót az államkasszába. A család vagyona túlnyomórészt ingatlanokban van, így ők is erősen ki vannak téve a mindenkori gazdasági széljárásnak.

xvv

 

Károly herceg Windsor II. Erzsébet
Kapcsolódó cikkek