Régebbi típusú, Leopard 1 harckocsik exportálását indítványozta a svájci állami kézben lévő RUAG fegyveripari konszern csütörtökön, ám a harckocsik a megállapodás értelmében végső soron várhatóan Ukrajnában kötnének ki, ezzel megbolygatva Svájc semlegességét.

Defense Minister at training of Ukrainian soldiers
05 May 2023, Saxony-Anhalt, Klietz: Ukrainian soldiers work on a Leopard 1 A5 main battle tank. German Defense Minister Pistorius and his Danish counterpart Lund Poulsen visited the training of Ukrainian soldiers on Leopard 1 A5 main battle tanks. At the Bundeswehr site in Klietz in northern Saxony-Anhalt, the soldiers are being trained to use and maintain the weapon system. German and Danish instructors are deployed for this purpose, supported by technicians from industry. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa (Photo by Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Ukrán katonák dolgoznak egy Leopard 1 harckocsin Németországban 2023. május 05-én.
  Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert / AFP

A RUAG benyújtotta kérvényét a harckocsik külföldi eladására – erősítette meg a kormány gazdasági államtitkársága (SECO) csütörtökön. A 96 darab Leopard 1-et a RUAG még évekkel ezelőtt vásárolta meg Olaszországtól, hogy alkatrészként használják, vagy előbb-utóbb eladják őket valamely más országnak. A használaton kívüli páncélos járművek jelenleg is Olaszországban vannak.

A megállapodás értelmében a RUAG a német Rheinmetall fegyvergyártó cégnek adná el a járműveket, amely aztán Kijevnek szánná őket.

A RUAG nem hivatalos úton még márciusban számolt be a SECO-nak üzleti szándékáról, ám az államtitkárság, akárcsak márciusban, ezúttal is jelezte, hogy várhatóan el fogja utasítani a kérelmet: Svájc ugyanis ragaszkodik semlegességéhez, ebből kifolyólag pedig megtiltja a svájci fegyverek konfliktuszónába szállítását.

Hivatalos döntést várunk a SECO-tól, hogy alaposabban fel tudjuk mérni az üzleti lehetőségeinket

– mondta Kirsten Hammerich, a RUAG szóvivője.

Svájc nemrégiben akadályozta meg, hogy Németország svájci gyártású harckocsilőszereket küldjön Ukrajnába. Berlin évekkel korábban vásárolta meg a lőszereket, a svájci exportokról szóló szerződések azonban minden esetben megadják a jogot Svájcnak, hogy megakadályozza az általa gyártott hadiipari termékek újraeladását.