Az első zivatarlánc péntek délután öt óra után érte el az Alpokalját, illetve az Északi-középhegységet, a nyugati vármegyék közül Zalában okozza a legtöbb gondot a vihar – írja az Infostart.

Funny,Man,Gets,Blown,Away,By,A,Storm
Fotó: Shutterstock

Először a nyugati országhatárnál, illetve a Mátrában voltak zivatarok péntek délután. A Mátra térségében is kialakult egy nagy zivatarlánc, ott hatalmas jégdarabok hullottak.

 

Zalából a legtöbb bejelentés leszakadt faágakról, kidőlt fákról szólt, volt, amikor megbontott tető miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Főleg Nagykanizsán okozott károkat az erős szél, több helyről érkezett bejelentés kidőlt fák miatt, így például Nagykanizsa és Cserfőhegy között több fa borult az útra. Somogy vármegyében Balatonszemesnél a vasúti felső vezetékre zuhant leszakadt faág, Fonyódon egy megdőlt fa a villanyvezetéket is veszélyezteti.

Veszprém vármegyében, Pápán a strandon szakadt le egy nagy faág, Pétfürdőn a gyalogosokat veszélyeztette egy széthasadt fa.

Borsod-Abaúj-Zemplénben Múcsonyban és Szuhogyon is kidőlt fa miatt hívták a tűzoltókat, az utóbbi helyen az erős szél levitte a focipálya öltözőjének tetejét.

A Meteo Mecsek fotókkal illusztrált jelentése szerint Baranya vármegyében ezekben a falvakban esett jég: Drávaszabolcs, Tésefa, Siklós, Harkány, Katádfa, Kémes, Drávapalkonya, Kovácshida, Szigetvár, Szederkény, Bóly, Vokány, Gyűd, Kistótfalu, Himesháza.

A szintén baranyai Székelyszabaron is jég esett, ahol videóra is vették:

A vihar miatt a híradások szerint felfüggesztették a Mecsek Rallyet, de a szombaton esedékes futamokat megtartják.

A vihar máris fennakadásokat okoz a vasúton, balesetet szenvedett a zágrábi IC

A Dunántúlon felső vezetékeket rongált meg a hatalmas vihar, és fákat döntött a sínekre, ezért a Mávinform péntek esti tájékoztatása szerint több vonalon is késnek a vonatok.