A Fülöp-szigeteki hatóságok pénteken több mint tízezer ember evakuálását kezdték meg az ország keleti részén fekvő, Albay tartományban található Mayon-vulkán környékéről kitörésveszély miatt – közölte a Fülöp-szigetek vulkanológiai és szeizmológiai intézete (Phivolcs).

A Mayo-vulkán június 8-án. Fotó: AFP

A tökéletes kúp alakjáról ismert vulkán a csúcson lévő lávakupolák összeomlásának következtében piroklaszt sűrűségárt idézett elő, amely forró hamu, por és törmelék hömpölygő keveréke. 

A Mayon a vulkánkitörési index alapján hármas riasztási fokozaton áll, ami azt jelenti, hogy a tűzhányó heteken, de akár napokon belül is kitörhet. 

Amennyire csak lehetséges, szeretném fenntartani azt, hogy a tartományban eddig egyetlen halálos áldozat sincs, remélem, sikerül a lakosságot biztonságos helyre evakuálni

– mondta Albay kormányzója, Edcel Greco Lagman csütörtökön. A veszélyzónából mintegy húszezer embert evakuáltak.

Teherautóval menekítik a lakosokat a Mayon-tűzhányó várható kitörése miatt a Fülöp-szigeteki fővárostól, Manilától mintegy 330 kilométerre, délkeletre fekvő Daraga városból 2023. június 9-én.  Fotó: Francis R. Malasig / EPA /MTI 

A főváros, Manila közelében található Taal-vulkán is aktivitás jeleit mutatta a múlt héten, emiatt vulkáni szmog alakult ki a térségben, és a hatóságok a lakosokat maszk viselésére szólították fel.