Ismét jelentkezett Brüsszelből Orbán Viktor, ahol az tagállamainak kormányfő számára tartanak csúcstalálkozót. A magyar kormányfő szerint mindenkit az a kérdés foglalkoztat az Európai Bizottság költségvetési módosító javaslata után, hogy

 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a bizottsági javaslat újabb száz milliárdokat kér a tagállamoktól. További kérdés az is, hogy ez a helyzet hogyan jöhetett létre, hogyan kerülhetett a csőd szélére az Európai Unió?

Orbán hangsúlyozza, hogy a csomag részeként 50 milliárd eurót kérnek Ukrajna számára, miközben azzal a pénzzel sem tudnak elszámolni, amit eddig adtunk. A bizottság emellett sok pénzt kér azon uniós hitelek kamataira is, amelyekből Magyarország és Lengyelország eddig nem kapott. A kormányfő szerint a migrációra is pénzt akar Brüsszel, de nem a határvédelemre, hanem arra, hogy behozzák a migránsokat. Mindemellett a brüsszeli bürokraták fizetésére is eurómilliárdokat kérnek.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a magyar álláspont világos, szeretnénk tudni, hogy mi lett az eddigi befizetések sorsa és azt is tudni szeretnénk, hogy kik felelnek a kialakult helyzetért.

EU-csúcs: Ukrajna, migráció és a pénz – Magyarország ellenzi a további költekezést

A ma Brüsszelben kezdődő kétnapos EU-csúcstalálkozó legfontosabb témája természetesen a pénz lesz. Brüsszel pénzt kér a tagállamoktól: a nettó befizetők húzzák a szájukat.

A lengyelek is elutasítják az EU migrációs csomagját – új javaslattal állnak elő

Lengyelország javasolni fogja a csúcson a Frontex átalakítását, többletforrásokat kér a migránskérdés megoldására.