A ma délután kezdődő ülés egyik kulcstémája Ukrajna lesz. Olaf Scholz német kancellár tegnap „repedésekről” beszélt az orosz rendszerben a Prigozsin-lázadás kapcsán. 

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a kompromisszumos megoldásokban bízik az EU-csúcson.
Fotó: Kenzo Tribouillard

A csütörtökön kezdődő csúcsról kiszivárgott egy megállapodástervezet, amely szerint az EU-vezetők egyetértenek abban, hogy „biztonsági kötelezettségvállalásokat” tesznek Ukrajna számára – ez a bekezdés állítólag Franciaország kérésére került be a szövegbe. A viták várhatóan már itt elkezdődnek, ugyanis néhány EU-tag – például Ausztria és Írország – nem NATO-tag, és katonailag semleges államnak számít. 

A befagyasztott orosz vagyon 

A csúcson megvizsgálják annak lehetőségét, milyen jogi utak állhatnak rendelkezésre arra, hogy felhasználják az orosz jegybank befagyasztott külföldi tartalékait. Ezek tetemes része a belga Euroclear bankban pihen. Az egyik lehetőség, hogy a tőke által a banknál megtermelt hozamot használják fel, a másik az, hogy befektetik és a hasznokból támogatják Ukrajnát. A kérdés azonban számos jogi problémát vet fel, ráadásul veszélyes precedenst is teremthet, így döntés nem várható. 

Tipikus róka fogta csuka helyzet ez, hiszen politikai oldalról is súlyos problémák mutatkozhatnak. A befagyasztott orosz vagyont, bár lehet, hogy nehéz felhasználni, de még nehezebb lesz elmagyarázni az adófizetőknek, hogy az ő pénzükből kell kifizetni a lebombázott ukrán infrastruktúra újjáépítését, miközben orosz dollármilliárdok állnak rendelkezésre. A Politico című lapnak adott interjújában 

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy az idő az oroszoknak és nem az ukránoknak dolgozik.

A nyugati sajtó hajlamos a Prigozsin-lázadást a Putyin-éra válságtüneteként kezelni. Azzal érvelnek, hogy az oligarchák túl sok pénzt vesztettek a háborún, a katonai vezetés pedig azt kifogásolja, hogy nem elég agresszívek a katonai csapások. 

Prigozsin
Orbán szerint Prigozsin szerepét túlértékeli a nyugati média. Fotó: Twitter / Twitter

Minél jobban elhúzódik a háború, annál gyengébb lesz a Putyin-rezsim

mondta Michael McFaul, aki korábban Moszkvába akkreditált orosz nagykövet volt. Prigozsin bukása azonban éppen azt mutatja, hogy Putyin rendszere elég erős ahhoz, hogy kezelni tudja az ilyesfajta belső elégedetlenségeket. 

Fókuszban a migráció

A kiszivárgott hírek szerint a migráció kérdése a csúcs csütörtök esti vacsoráján kerül napirendre. Rágós falat lesz. Magyarország és Lengyelország elutasítja az EU új migrációs csomagját, amely a migránsok tagállamok közötti szétosztását célozza. A rendszerbe bevitt allokációs elv ugyanakkor csak még vonzóbbá teszi az EU-t. Ráadásul minimumcélszámok lettek meghatározva, amelyek a migrációs nyomás során emelkedhetnek. 

A magyar álláspont szerint két dolgot lenne fontos rendezni. Először is csökkenteni kell az EU-ba illegálisan érkező migránsok számát, másodszor meg kell szüntetni a menekültügyi rendszer visszaéléseit. S ha valaki benyújt egy belépési kérelmet az unió területére, amíg azt el nem bírálták, az adott embernek fizikailag az uniós határokon kívül kell maradnia.   

Luxembourg's Prime Minister Xavier Bettel talks to the media as he arrives for the Renew Europe Leaders meeting ahead of the European Council Summit, in Brussels, on June 29, 2023. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) BELGIUM-EU-POLITICS-SUMMIT-RENEW
Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök már megérkezett a csúcsra.
Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Magyarország szorgalmazza azt is, hogy a harmadik országokkal kötött migrációs megállapodásokat meg kell újítani, például a törökökkel kötött ilyen paktum az év végén lejár. Tisztázandó az is, milyen módszer alapján lehet eldönteni, hogy az, aki az EU-ba szándékozik belépni, menekült vagy gazdasági migráns. 

A bizottság költségvetés-bővítési terveiről a várakozások szerint érdemi vita nem lesz, a tagországok tanulmányozzák a javaslatot. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban már kifejtette álláspontját: a javaslat komolytalan és alkalmatlan a vitára. 

Századvég: a magyarok többsége úgy gondolja, hogy korrupció övezi az uniós bürokráciát

A magyarok több mint kétharmada összességében korruptnak látja a brüsszeli politikát. Tavaly a belga hatóságok egy az Európai Parlamenthez köthető korrupciós hálózatot lepleztek le.