A kétnapos brüsszeli EU-csúcsra érkezvén a lengyel kormányfő kapásból egyértelművé tette álláspontját: nem ért egyet Brüsszel migrációra vonatkozó ötleteivel, saját javaslatot terjeszt majd elő.

Polish PM To Strengthen Cooperation With US, It's Most Powerful Ally
Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki is seen at Chopin Airport speaking to the press on 11 April, 2023. The three day visit is meant to strengthen economic ties and military cooperation with what Morawiecki calls 'our most powerful ally'. The visit has come as a direct result of US President Joe Biden's recent visit to Warsaw according to the Prime Minister. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jaap Arriens 

Mateusz Morawiecki közölte: az Európai Tanács mai ülésén új tervet javaslok, címe: „A biztonságos határok Európája”. Ez nemet mond az illegális bevándorlásra, a kiszabott pénzügyi szankciókra, az egyhangúsági szabály felmondására. Viszont igent mond a szuverenitásra, a biztonságra, a lengyel határok, utcák, városok és községek biztonságára – ezt kívánjuk minden európai barátunknak is.

A lengyel kormányfő kifejtette, hogy szükségesnek tartja az európai határok védelmét ellátó Frontex megerősítését, hiszen az illegális migránsok csak a csempés-bizniszt, de facto az európai terrorfenyegetést erősítik. „Elég csak megnézni, hogy mi szerepel a Frontex jelentésében” – közölte.

Így Lengyelország javasolni fogja a csúcson a Frontex átalakítását, többletforrásokat kér a migránskérdés megoldására. Egy e hónap elején létrejött megállapodás értelmében minden uniós tagország felelős lenne egy meghatározott számú migránsért, befogadnia azonban nem lenne kötelező őket.

Viszont azok az országok, amelyek nem hajlandók az illegális migránsok és menekültek befogadására fejenként 20 ezer eurót kellene, hogy fizessenek – vagy felszereléssel és személyzettel kellene segíteniük a befogadó országokat. 

Orbán videóban jelentkezett Brüsszelből – ki vitte a csőd szélére az EU-t? – kérdezte

A miniszterelnök az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójára érkezett Brüsszelbe. Ki a felelős, hogy a csőd szélére vitték az EU-t? – tette fel a kérdést Orbán Viktor.