Az INSEE statisztikai hivatal jelentése szerint Franciaország gazdasága 2023 elején kismértékben fellendült, miután a bruttó hazai termék (GDP) növekedését a hónapok óta tartó nyugdíjreform-tüntetések és a magas sem tudta visszatartani.

The Pantheon opens its 35-meter-height top floor to the public in Paris PARIS, FRANCE - APRIL 12: Tourists view Paris from Pantheon's 35-meter-height top floor as it opens to the public in Paris, France on April 12, 2023. Firas Abdullah / Anadolu Agency (Photo by Firas Abdullah / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Firas Abdullah

Az euróövezet második legnagyobb gazdasága 0,2 százalékkal bővült 2023 első negyedévében, ami megfelelt az elemzők korábbi becsléseinek.

 

A GDP-növekedést elsősorban a fellendülése támogatta, mivel az csökkent, az pedig dinamikusan, 1,1 százalékkal erősödött. Ugyanakkor a belföldi kereslet csökkenésének a jelei is megmutatkoztak.

Az INSEE külön közleménye szerint a fogyasztói kiadások 1,3 százalékkal csökkentek márciusban az előző hónaphoz képest, mivel a háztartások visszafogták az élelmiszer- és feldolgozóipari termékek vásárlását.

Összességében az adatok azt mutatják, hogy az Emmanuel Macron elnök által tervezett nyugdíjkorhatár-emelés okozta tüntetéssorozat és az általános társadalmi nyugtalanság nem vetette vissza a gazdaságot, miután a Francia Nemzeti Bank (BdF) becslése szerint az csak néhány ágazatra korlátozódott.

Az inflációs fronton azonban rossz hírek érkeztek, a francia jegybank arról számolt be, hogy a fogyasztói árak növekedése ebben a hónapban is felgyorsult.

Áprilisban váratlanul 6,9 százalékra ugrott az éves  infláció az energia- és a szolgáltatási költségek miatt, ami jóval meghaladta a közgazdászok korábbi előrejelzéseit.

Bár a fogyasztói árak növekedése elmarad a februári 7,3 százalékos euróövezeti rekordtól, a növekedés stabil maradt az alapvető áruk és szolgáltatások esetében, amelyeket az Európai Központi Bank (EKB) élénken figyel, amikor arról dönt, hogy mennyivel emelje tovább a kamatlábakat.

Az INSEE szerint a szolgáltatások inflációja áprilisban 3,2 százalékra gyorsult, míg a feldolgozott termékek esetében 4,7 százalékra mérséklődött. Miután a kormány nagy összegeket költött az energiaköltségek emelkedése miatti károk csillapítására, most az élelmiszerárak megugrását akarja enyhíteni. Szerencsére a szupermarketek is beleegyeztek, hogy az alapvető élelmiszerek árrését csökkentsék.

Az infláció valószínűleg elérte a csúcspontját, és ha minden jól megy, év végére 4 százalék körüli szintre fog lassulni. A gazdaságunk továbbra is kitart, a kereskedelem dinamikus, az ipari termelés növekszik, a háztartásokról pedig egyre nagyobb terveket tudunk levenni

– jelentette ki Bruno Le Maire pénzügyminiszter.